Kainų komisija pranešė, kad gegužės pabaigoje gavo „Epex Spot“ paraišką teikti kitos paros ir einamosios paros prekybos paslaugas Lietuvos kainų zonoje. Kainų komisija planuoja per du mėnesius pateikti biržai atsakymą.

Šiuo metu Lietuvoje veikia Šiaurės šalių elektros birža „Nord Pool“, tad nauja platforma sudarytų šiai konkurenciją. Pasak Kainų komisijos nario Dariaus Biekšos, tai nauja situacija Lietuvoje, mat iki šiol prekybos platformos nekonkuravo.

„Tai yra dar viena prekybos veikimo platforma. Daug platformų dalyvauja rinkoje ir ta konkurencija yra leidžiama. (...) Mes esame ties riba, Lenkijoje yra vienos prekybos platformos, mes nuėjome į Skandinaviją dėl likvidumo, tačiau patys operatoriai planuoja, kaip jie veiks rinkoje, kaip ją mato. Bus įdomu, ar kitas operatorius pradės daryti kainos spaudimą, pirmą kartą tai vyksta, net neturiu analogijų“, – BNS sakė D. Biekša.

„Epex Spot“ veikia energijos sandorių rinkose Austrijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Liuksemburge, Šveicarijoje, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje kaip paskirtasis elektros energijos rinkos operatorius (PEERO). Taip pat vykdo veiklą Danijoje, Suomijoje, Lenkijoje ir Švedijoje.

Šiemet gegužę „Epex Spot“ biržoje buvo suprekiauta 45,2 teravatvalandžių elektros.

„Epex Spot“ priklauso įvairias energijos išteklių prekybos platformas valdančiai „EEX Group“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)