„Ši informacija išmuša iš vėžių. Aš apskritai niekada tokio mokesčio savo sąskaitose niekada nesu matęs“, – DELFI piktinosi gyventojas.

Tačiau ne viena bendrija Vilniuje kiekvienam butui į sąskaitą už šilumos pardavimą įrašė 12,41 Lt be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Dėl to VKEKK gavo trijų gyventojų skundus.

„Matyt, bendrijų pirmininkai neteisingai vartotojams skirstė šilumos pardavimo kainą. Jeigu bendrijos turi savo šilumos paskirstymo butams sistemą, tada išrašoma bendra sąskaita bendrijai su 12,41 Lt už šilumos pardavimą. Visą sąskaitą ji turi tolygiai padalinti gyventojams. Jie turbūt tuos 12,41 Lt išrašė kiekvienam gyventojui. To tikrai negalima taikyti“, – DELFI komentavo D. Janulionis.

Pagal patvirtintas kainas, Vilniuje už šilumos pardavimą gyventojams, kai sąskaitą butas gauna tiesiai iš „Vilniaus energijos“, taikomas 96 ct šilumos pardavimo mokestis per mėnesį, o juridiniams asmenims, tarp kurių patenka ir bendrijos, pasirenkamai gali būti taikomas 12,41 Lt mokestis be PVM arba 12ct/kWh.

Anot jo, bendrijoms pagal nutylėjimą siūlomas 12,41 Lt mokestis, bet jie gali pasirinkti mokėti ir už kiekvieną kilovatvalandę.

„Tais atvejais, kai bendrijos neturi savo šilumos paskirstymo sistemos ir sąskaitą iš „Vilniaus energijos“ gauna tiesiogiai gyventojai, gjiems už šilumos pardavimą išrašoma 96 ct per mėnesį sąskaita“, – teigė D. Janulionis.

VKEKK šiuo metu yra gavusi tris vilniečių skundus, kuriuose ir piktinamasi, kad už šilumos pardavimą į sąskaitas jiems įrašyta 12,41 Lt per mėnesį mokestis.

Danas Janulionis
„Panašu, kad bendrijos žmogus, atsakingas už šilumos paskirstymą, pasielgė neteisingai“, – teigė D. Janulionis.

Ši problema iškilo todėl, kad tik nuo gegužės kartu su bazine šilumos kaina Vilniuje įsigaliojo atnaujinta šilumos kainų skaičiavimo metodika, kituose miestuose galiojanti nuo 2008 m. Joje ir numatyta, kad šis mokestis gali būti ir fiksuotas, ne tik taikomas už suvartotą kilovatvalandę.

Minėto Kalvarijų gatvės daugiabučio bendrijos pirmininkas R. Gaižauskas DELFI sakė iš „Vilniaus energijos“ paaiškinimo dėl minėto mokesčio negavęs.

„Skambinau, jie pasakė, kad pradėjo taikyti ir viskas. Toks yra jų sprendimas“, – sakė jis.

Gyventojai taip pat pasipiktino, kad nuo 41 Lt iki daugiau nei 51 Lt pabrango ir „gyvatukas“. Tai yra maždaug 5 Lt daugiau nei jis turėjo brangti dėl augusios šilumos kainos.

Paklaustas, kodėl reikia daugiau mokėti už „gyvatuką“, bendrijos pirmininkas paaiškino, kad šis mokestis svyruoja dėl suvartoto ir deklaruoto karšto vandens kiekio. Visas nedeklaruotas suvartotas vanduo nurašomas į „gyvatuko“ mokestį.

„Ant „gyvatukų“ lieka tiek, kiek lieka nuo karšto vandens gamybos. Pas mus žmonės yra tvarkingi, bet gali būti taip, kad jie neteisingai deklaravo vandenį. Daug yra išvykusių atostogų, neparašo skaitiklių duomenų, tada kai jie sugrįžta ir nurodo suvartoto vandens kiekį, gyvatuko mokestis būna mažesnis“, – tvirtino jis.

„Vilniaus energijos“ atstovas ryšiams su visuomene Nerijus Mikalajūnas DELFI tvirtino, kad jokio šilumos pardavimo mokesčio didėjimo nebuvo.

„Šilumos pardavimo mokesčio pakėlimo tikrai nebuvo. Šis mokestis yra dalis fiksuotos šilumos kainos, kuri yra apie 5 ct/kWh. Kodėl bendrijos pirmininkas išskyrė šį mokestį ir parašė, kad yra 12,41 vietoj 0,44 Lt, nežinau“, – komentavo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją