Gyventojai nenori rinkti parašų

Alytuje šildymo sezono pradžia paskelbta spalio tryliktąją. Šiemet įsakyme nurodyta, kad nusprendusiesiems pradėti šildymo sezoną kitu laiku apie tai reikia raštu informuoti UAB „Litesko“ filialą „Alytaus energija“. Dar buvo kalbama, kad, norint išvengti gyventojų ginčų, reikia, jog visi butų savininkai raštiškai patvirtintų šį pageidavimą.

Kaip vakar informavo „Alytaus energijos“ komercijos direktorius Antanas Krilavičius, šiluma tiekiama tik 32 procentams daugiabučių. Bendrijų pirmininkai žodžiu prašo nutolinti šilumos tiekimą, bet raštiškų butų savininkų sutikimų nepateikia.

„Jeigu nors vienas gyventojas mums paskambina ir pareiškia norą gyventi šiltai, mes pradedame tiekti šilumą. Juk esame įsipareigoję užtikrinti gyvenamosiose patalpose mikroklimato parametrus, nustatytus higienos normoje HN 42:2009 „Gyvenamųjų ir viešojo naudojimo pastatų mikroklimatas“. Manau, kad ir bendrijų pirmininkai, nesutinkant gyventojams, neturėtų jų laužyti. Remdamasis praėjusių metų patirtimi, manau, kad dešimt daugiabučių nepageidaus šilumos iki lapkričio mėnesio“, - kalbėjo A.Krilavičius.

Nešildoma mokykla per dieną sutaupo iki 3 tūkst. litų

Jau šildomos visos veikiančios ikimokyklinės bei neformaliojo ugdymo įstaigos. Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Vytuolio Valūno duomenimis, vakar šiluma nebuvo tiekiama keturioms švietimo įstaigoms.

„Nešildome, nes dar pakankamai šiltos klasės, jose šviečiant saulei termometras rodo iki 26 laipsnių šilumos. Jei saulė dings, pradėsime šildyti nors ir rytoj. Pernai šildymo sezoną pradėjome kaip ir visi, šiemet mokykla renovuota. Verta pataupyti, kai viena diena sutaupo apie tris tūkstančius litų. Aišku, aš, kaip vadovas, kontroliuoju situaciją“, - tikino Putinų gimnazijos direktorius Alfonsas Žiūkas.

„Šiandien jau paleidome šildymą, naktys - šaltos, rytais koridoriuose būna septyniolika laipsnių šilumos. Kur klases pasiekia saulė, dar būna šilta, bet trečdalis klasių jos šilumos nemato“, - įsitikinęs Šv. Benedikto gimnazijos direktorius Vytautas Bigaila.

Jotvingių gimnazijos direktorius Kęstutis Miliauskas teigė, kad sunku rasti aukso vidurį, kai vienas šonas šyla, o kitas - šąla. „Kur saulė siekia, ten dar labai šilta. Mes, matote, ne su paltuku, o šiltais kailiniais esame apsirengę“, - renovacijos naudą įvertina gimnazijos direktorius, teigdamas, kad šildyti pradės trečiadienį.

Dainavos pagrindinės mokyklos direktorius Petras Moroza pajuokauja, kad jam šaltis nebaisus, vien jau pavardė ką reiškia. Direktoriui atitekęs pats šalčiausias kabinetas, tad, jei jau jam šalta, vadinasi, reikia šildyti. „O jei rimtai, tai aš vis klausiu, ar nešalta. Jei išgirsiu, kad kažkam šalta, pradėsime šildyti. Dabar dar langus tenka atidaryti“, - sako 2000-aisiais apšiltintos mokyklos direktorius. Jis dar patikino, kad už sunaudotą šilumą jų mokykla moka mažiausiai.