Gruodį valandinės elektros kainos Baltijos šalyse svyravo nuo 0,04 Eur/MWh iki 665,01 Eur/MWh.

„Nors gruodį buvo daug šventinių dienų, elektros energijos sunaudojimas „Nord Pool“ regione, palyginti su lapkričiu, išaugo 18 proc., tai lėmė šaltesni orai. Praėjusį mėnesį Šiaurės šalių vandens talpyklų pripildymo lygis, palyginti su lapkričio mėnesiu, nukrito ir buvo 7 proc. mažesnis už normą.

Elektros kainų augimui įtakos turėjo ir Švedijos Oskašhamno 3-iojo reaktoriaus remonto darbai – juos atliekant sumažėjo atominės elektrinės pajėgumas. Pirmoje gruodžio pusėje buvo pastebimas vėjo elektrinių gamybos sumažėjimas, tačiau antroje mėnesio pusėje jis sparčiai augo. Tai paskatino valandinės elektros energijos kainų mažėjimą daugumoje „Nord Pool“ prekybos zonų net iki neigiamo lygio tam tikromis valandomis per Naujųjų metų šventę. Apskritai vėjo energijos gamyba regione gruodį, palyginti su lapkričio mėnesiu, padidėjo 12 proc.“, – sako energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Vidutinė mėnesio „Nord Pool“ biržos sistemos kaina gruodį išaugo 104 proc. ir siekė maždaug 223,17 Eur/MWh.

Lietuvoje augo vartojimas, bet gamyba mažėjo

Gruodį Baltijos šalyse bendrai suvartota 2547 GWh elektros energijos, t. y. 12 proc. daugiau nei lapkritį, tačiau 9 proc. mažiau nei užpernai tuo pačiu laikotarpiu. Lietuvoje suvartotos elektros kiekis padidėjo 11 proc., palyginti su lapkričiu, tačiau sumažėjo 9 proc., palyginti su 2021 metų gruodžiu, ir buvo 1123 GWh. Latvijoje šis rodiklis padidėjo 11 proc., palyginti su lapkričiu, tačiau sumažėjo 13 proc., palyginti su 2021 m. gruodžiu, ir siekė 613 GWh. Estijoje gruodžio mėnesį iš viso buvo suvartota 810 GWh elektros energijos – 12 proc. daugiau nei lapkritį, bet 6 proc. mažiau nei užpernai per tą patį laikotarpį.

Praėjusį mėnesį bendra Baltijos šalių elektros energijos gamyba sudarė 1749 GWh – 23 proc. daugiau nei lapkričio mėnesį, bet 4 proc. mažiau nei 2021 metų gruodį. Lietuvoje pagamintos elektros energijos kiekis gruodį smarkiai išaugo – 46 proc. iki 478 GWh. Latvijoje elektros gamyba augo 31 proc. ir pasiekė 587 GWh. Estijoje elektros gamyba per mėnesį kilo 6 proc. iki 684 GWh.

Gruodį pagamintos elektros energijos kiekis, palyginti su sunaudota, Baltijos šalyse padidėjo iki 69 proc. Lietuvoje šis santykis pasiekė 43 proc., Latvijoje – 96 proc., o Estijoje sumažėjo iki 84 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją