Paskutinįjį 2019 m. mėnesį Europai vis dar laukiant šaltų žiemos orų ir be didesnių trikdžių plėtojant prekybą Senojo žemyno dujų biržose, buvo stebimas šios žaliavos kainų mažėjimas rinkose.

Europos dujų biržose Nyderlandų TTF kainų indeksas 2020 m. sausio mėnesiui susiformavo ties 14,48 euro už megavatvalandę (Eur/MWh) ir buvo 1,41 Eur/MWh mažesnis nei susiformavusi kaina 2019 m. gruodžio mėnesiui. Palyginti su tuo pačiu metu praėjusiais metais, Nyderlandų TTF kainų indeksas sumažėjo 40 proc.

Pirmąją sausio dieną Europos gamtinių dujų saugyklų užpildymas siekė apie 88 proc., kuomet analogišku laikotarpiu 2018 m. šis rodiklis buvo 70 proc.

Svarbiausiu gruodžio mėnesio įvykiu Europos dujų rinkoje tapo klausimo dėl rusiškų gamtinių dujų tranzito per Ukrainą išsprendimas gruodžio 22 d. Tą dieną dujų tranzito susitarimas buvo pasirašytas tarp Rusijos koncerno „Gazprom“ ir Ukrainos įmonės „Naftogaz“. Jau gruodžio 23 d., pirmąją gamtinių dujų biržų darbo dieną po paskelbtos žinios, buvo fiksuotas didžiausias šios žaliavos kainų kritimas gruodį.

Kita reikšminga su rusiškomis dujomis susijusi naujiena gruodį buvo JAV sprendimas paskelbti sankcijas dujotiekį „Nord Stream 2“ tiesiančioms bendrovėms. Planuojama, kad minėto dujotiekio metinis pralaidumas siektų 55 mlrd. kubinių metrų dujų, o tai leistų Rusijai padvigubinti gamtinių dujų eksporto apimtis į Vokietiją.

Vakarų Europos dujų biržose kainos šiuo metu vyrauja žemumose, matytose tik 2015 m. ir 2009 m. Minėtais laikotarpiais gamtinių dujų kainų kritimai sieti su tuo metu kritusiomis naftos kainomis. Tuo metu nuo 2019 m. pradžios fiksuojamą į Europos šalis pristatomų SGD kainų mažėjimą lemia susiklosčiusi situacija pasaulinėje SGD rinkoje.

SGD kainos gruodį traukėsi ir Azijos rinkose, kur jos buvo dvigubai mažesnės nei atitinkamu laikotarpiu 2018 m. Japonija ir toliau pirmavo pagal SGD importo kiekius pasaulyje, nors 2019 metais bendras į šalį importuotas jų kiekis mažėjo, palyginti su 2018 m.

Pagrindiniu gamtinių dujų skystinimo terminalų plėtotojų galvos skausmu šiuo metu yra bandymai rasti pristatymo taškus savo produktams. Tai daryti 2020 m. bus dar sunkiau, nes dujų skystinimo pajėgumų apimtys ir toliau augs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)