„Čia kai kurių mūsų oponentų išmonė, kad kažkas slapukauja, neskelbia... Neįmanoma jokių susitarimų priimti kaip nors, kad tai nebūtų žinoma. Bet yra ir kita pusė, kuri kartais nenori, kad būtų skelbiama. (…) Man pačiam teko ne vieną kartą susitikti su „Gazprom“ atstovais, visaip būdavo... Būna neformalūs susitikimai... Aš noriu priminti, kad „Gazpromas“ yra mūsų „Lietuvos dujų“ akcininkas, kaip ir „E.ON Ruhrgas“. Tai yra mūsų akcininkai, mes turime teisę su jais susitikinėti“, – sakė G. Kirkilas.

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis prieštarauja kolegos pozicijai. Pasak jo, siekiant skaidrumo tokie susitikimai su Lietuvai svarbių kompanijų vadovais neturėtų būti slepiami.

„Tokie susitikimai turėtų būti oficialioje premjero ar tų ministrų, kurie susitikinėja, darbotvarkėje. Mes tada galime pradėti įvairiai galvoti, dėl ko jie („Gazprom“ – red.) nenori ir kas už to slypi... Dabar paaiškėjo, kad iš tikro „Gazpromas“ bando derėtis, ligtai žada žemesnes dujų kainas, bet sieja jas su nepriimtinomis sąlygomis. Tokia sąlyga, kad jeigu mes atsisakome Trečiojo energetikos paketo, jinai visiškai nepriimtina“, – sakė K. Masiulis.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas G. Kirkilas paneigė kalbas, kad sąlyga atsisakyti Trečiojo energetikos paketo mainais į žemesnes dujų kainas Lietuvai buvo keliama. Kitas klausimas – ieškinio „Gazprom“ atšaukimas iš Stokholmo arbitražo, kuriuo reikalaujama iš dujų tiekėjo išieškoti 1,5 mlrd. eurų.

„Pirmiausia aš nežinau, ar čia buvo iš tikrųjų tariamasi dėl to, čia yra tiktai jūsų spėlionės. Tai yra vienas dalykas. Dabar dėl to ieškinio, tai, mano požiūriu, dar labai neaišku, ar jis yra laimėtinas. O jeigu jisai pralaimėtinas? Tai ar tai tiktai nebus skausminga mūsų Vyriausybei, jeigu reikės iš biudžeto mokėti įvairias išlaidas ir pan., kas jau ne kartą buvo... Konservatoriai taip pat, beje, Vyriausybei iki šiol nėra pateikę, kas yra pateikta. Jeigu tai yra tas, kas buvo viešumoje, kad „Gazpromas“ atsakingas už padidintas kainas, tai, mano požiūriu, turint omenyje tą sutartį, gera jinai ar bloga buvo, tai kaip tik mes iš dalies pažeidėme, nes mes nenupirkome atitinkamo kiekio“, – kalbėjo G. Kirkilas.

A. Butkevičius šiandien pareiškė, kad dujų kainos Lietuvai gali sumažėti, jei „Gazprom“ siektų palaikyti gerus ekonominius santykius su Lietuva.

Visą laidos „Aktualusis interviu“ įrašą galite rasti čia.