„Šiaulių dujotiekio statyba“ Vilniaus apygardos teismui (VAT) vasario pradžioje pateikė ieškinį „Alvorai“, prašydama priteisti įsiskolinimą, neišmokėtą jungtinės veiklos partnerio pelną, atlyginti nuostolius ir sutartinę baudą – iš viso beveik 4,7 mln. eurų, BNS pranešė VAT atstovė Lina Nemeikaitė.

Jos teigimu, „Alvora“ atsiliepimą į ieškinį turi pateikti iki balandžio 18 dienos, o teismo posėdžių datos dar nėra numatytos.

„Alvoros“ ir „Šiaulių dujotiekio statybos“ 2019 metais sudarė konsorciumą ir už maždaug 80 mln. eurų (be PVM) iki šių metų pradžios nutiesė 165 km ilgio 700 mm skersmens dujotiekį nuo Lietuvos ir Lenkijos sienos iki Jauniūnų dujų kompresorių stoties, įskaitant dujų apskaitos ir slėgio ribojimo stotį Marijampolės rajone.

„Šiaulių dujotiekio statybos“ vadovas Leonas Čepulis BNS patvirtino, kad ieškinys „Alvorai“ pateiktas dėl neišmokėtų pinigų už dujotiekio rangos darbus, tačiau, kol vyksta teisiniai ginčai, situaciją plačiau komentuoti atsisakė.

„Alvoros“ vadovas Tomas Šidlauskas BNS teigė žinantis apie įmonei pateiktą ieškinį, tačiau išsamiau situacijos taip pat nekomentavo.

Projekto užsakovė dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ teigė žinanti, jog baigiant įgyvendinti GIPL projektą tarp jo rangovių kilo ginčas, sprendžiant abiejų įmonių sutartinius santykius. „Amber Grid“ teigimu, ginčo metu skleidžiama informacija apie projekto įgyvendinimą bei jam naudotas medžiagas ir keliamos abejonės dėl dujotiekio patikimumo.

Pirmadienį „Amber Grid“ taip pat pranešė, kad gavusi informacijos apie esą netinkamos detalių sertifikatus ir atlikusi tyrimą išsiaiškino, jog baigtame statyti dujotiekyje sumontuotos jungiamosios vamzdynų detalės pagamintos ES įmonėse, atitinka projektą, teisės aktus ir yra tinkamos.

Informacija apie tai, jog dujotiekio statyboje gali būti naudojami Rusijoje pagaminti komponentai žiniasklaidoje pasirodė 2020 metų birželį. Tuomet LRT skelbė, jog tų metų balandį „Alvora“ pasirašė sutartį su Šveicarijos bendrove „Global Pipe Trade“ (dabar „ChelPipe International“), kuri priklauso Rusijos koncernui „ChelPipe Group“, o pagal ją iš Rusijos Čeliabinsko gamyklos turėjo būti perkamos alkūnės ir trišakiai.

„Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius tuomet BNS teigė nežinojęs apie „Alvoros“ pasirašytą sutartį ir tikino, kad rangovė buvo įpareigota rasti kitą tiekėją, atitinkantį nacionalinio saugumo kriterijus.

Vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija 2019 metų liepą sandorį su „Alvora“ leido pasirašyti „su labai aiškiomis rekomendacijomis dėl galimų rizikų suvaldymo priemonių“. „Alvora“ tuo metu dirbo Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje, čia ji turėjo antrines įmones.

Sandoris su „Alvora“ buvo nagrinėjamas teismuose, Viešųjų pirkimų tarnyboje, „Amber Grid“ turėjo antrą kartą vertinti galutinius pasiūlymus rangovo konkursui, o nepavykus numatytu laiku – iki 2019-ųuų spalio pradžios pasirašyti sutarties bei kilus abejonių dėl konkurso skaidrumo, atsistatydino „Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys, buvo atleistas konkurso komisijos pirmininkas Tomas Suslavičius.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradės veikti gegužės 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją