Kai penktadienį Lietuvą pasiekė naujienos iš JAV, kuriose viešėjo energetikos ministras Arvydas Sekmokas, Lietuvos geologijos tarnyboje (LGT) vyravo sumaištis. Tarnybos specialistai prisipažino, kad jos vykdomais tyrimais skalūnų dujų srityje ministras nesidomėjo, bet amerikiečiais patikėjo išsyk. Gali būti, kad pranašumų jiems suteikia stebuklinga lazdelė, vardu atominė elektrinė, atverianti duris ir kitiems šios šalies energetikos rinkos dalyviams.

„Niekas jų (skalūnų dujų – red. past.) nematė. Yra tik teorinės prielaidos, kad aptiktuose sluoksniuose gali būti dujų. Tie sluoksniai labai panašūs į skalūnus, aptiktus Lenkijoje. Tik tiek, kad pas mus yra palankesnės sąlygos. Pas mus jie yra 1,5–2 km gylyje, o Lenkijoje – 4 km. Taigi mūsų pranašumas neabejotinas", – kalbėjo LGT direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas.

LGT jau turi užmezgusi ryšius su JAV bendrovėmis, kurios talkina tiriant aptiktus sluoksnius ir aiškinantis, kiek juose gali būti dujų. Kaip tik šiuo metu yra paimti mėginiai, jie tiriami JAV laboratorijose ir tik gavus šių tyrimų atsakymus bus galima tiksliau pasakyti, kiek Lietuvoje aptiktuose sukietėjusio molio sluoksniuose gali būti dujų. Tyrimų atsakymus tikimasi gauti birželį. Iki tol visi skaičiavimai tėra labai preliminarūs ir netikslūs.

Su amerikiečių atlikta studija susipažinęs ministras pareiškė, jog Lietuvoje esama tokių skalūnų dujų išteklių, kad jų pakaktų 30–50 metų šalies poreikiams patenkinti. Tačiau Lietuvos geologai nelinkę skubėti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją