„General Electric“ įsigijo 20 proc. projekto akcijų“, – BNS pirmadienį patvirtino „E energijos“ akcininkas ir valdybos narys Virginijus Strioga.

„E energija“ pirmadienį pranešė, kad GE taip pat kontroliuos parko projektą, jį iš dalies finansuos bei tieks „Cypress“ vėjo turbinas ir 25 metus rūpinsis parko priežiūra.

„Tai pirmoji tokio pobūdžio pasaulinio energetikos giganto investicija Lietuvoje“, – pabrėžia „E energija“.

„Šis projektas yra labai svarbus žingsnis Baltijos šalių rinkoms, nes tai pirmas reikšmingas vėjo elektrinių projektas, vystomas be valstybės subsidijų. Tai tapo įmanoma pasitelkus naujausias inovatyvias technologijas ir sutarus dėl bendrų investicijų su pasauline energetikos rinkos lydere „General Electric“, – pranešime teigė „E energijos“ generalinis direktorius Gediminas Uloza.

„E energija“ anksčiau BNS teigė, kad investicija į projektą sieks per 70 mln. eurų.

Projektą savo lėšomis finansuos bendrovė „GE Energy Financial Services“ ir „E energija“, jam skolina „GESF Credit“ ir SEB bankas. Teigiama, kad tokia finansavimo struktūra tapo įmanoma pasirašius pirmąją regione ilgalaikę (10 metų trukmės) energijos tiekimo sutartį (Power Purchase Agreement, PPA).

Pagal ją pagamintą elektrą pirks Estijos valstybės valdoma „Eesti energia“, tarptautinėje rinkoje veikianti „Enefit“ vardu.

Pasak „Enefit“ grupės generalinio direktoriaus Hando Sutterio (Suterio), tai istorinis, didžiausias vėjo elektrinių parko PPA sandoris regione ne tik „Enefit“ grupei, bet ir visam Baltijos regionui.

Parką vystys grupės bendrovė „L-Vėjas“. Vienintelė jos akcininkė yra bendrovė „Green Charge“, o ją valdo „E energija“ ir „General Electric“ grupės įmonė „GE Energy Financial Services“.

Konkurencijos taryba praėjusią savaitę Nyderlanduose registruotai energetikos investicijų bendrovei „GE Capital Global Energy Investments“ leido įsigyti 20,13 proc. „Green Charge“ akcijų.

Taryba nurodo, jog „GE Capital Global Energy Investments“ investuoja į energetikos sektorių, įskaitant visus atsinaujinančius energijos išteklius, gamina ir teikia vėjo energijos paslaugas.

Parko statybos prasidėjo birželį, o pirmosios turbinos bus pradėtos montuoti 2021 metų pavasarį. Planuojama, kad komercinę veiklą parkas pradės 2021 metų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)