Pagal turimas dujų atsargas Rusija užima pirmą vietą pasaulyje, Iranas – antrą, o Kataras – trečią. Kiek anksčiau dauguma dujų vartotojų, tame tarpe ir ES bei JAV, baimindamiesi, kad rinka taps monopolinė, nepritarė tokios „dujų OPEC” sukūrimui.

Be to, Rusijos valdžios atstovai ne kartą teigė, kad neplanuoja kurti į „OPEC” panašios organizacijos. Š. m. spalio pradžioje apie tai pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovo pirmasis pavaduotojas Andrejus Denisovas.

Kol kas neaišku, kiek artimi bus pagrindinių dujų tiekėjų ryšiai ir ar tikrai galima kalbėti apie monopoliją. Nepaisant to, Irano naftos ministerijos vadovas Gholamhosseinas Nozaris, kalbėdamas apie susitarimą, pavartojo išsireiškimą “dujų OPEC”.

Pasak Irano ministro, atsirado būtinybė pasaulyje sukurti tokią organizaciją. Be to, pasak G. Nozario, trys šalys susitarė dėl specialaus komiteto, kurio veikloje dalyvautų Irano, Rusijos ir Kataro atstovai, sukūrimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją