Bendrovės „Lietuvos dujų tiekimas“ vadovas sako, kad komisijos sprendimas gali atimti teisinį pagrindą grąžinti lėšas nebuitiniams vartotojams, o ginčas gali persikelti į teismus.

Komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė teigia, kad komisijos sprendimas neturėtų sutrukdyti bendrovei grąžinti lėšas vartotojams. Be to, anot jos, kol kas neaišku, kokį sprendimą komisija priims penktadienį.

„Jeigu klausiate, ar mes ją blokuosime labai stipriai kaip nors, tai dabar tokių kalbų nėra, kad mes ją blokuotume“, - BNS teigė D.Korsakaitė.

Tačiau, pasak jos, permokos grąžinimo tvarkai komisija turi daug pastabų.

„Mes turime tai tvarkai daug pastabų esminių. (...) Galbūt jie dar pataisys iki penktadienio, nes dar turime laiko, bet vienas dalykas, kuris labai aiškus, jiems netaikomas teisiškai Vyriausybės nutarimas, nes jie nėra didelę įtaką turintis asmuo ir mes turėjome klausimų dėl to, kaip bus užtikrintas visų vartotojų nediskriminavimas“, - aiškino pirmininkė.

„Lietuvos dujų tiekimo“ vadovas Mantas Mikalajūnas BNS aiškino, kad jei komisija nepritars tvarkai, o bendrovė grąžins pinigus per dvejus metus pagal tokią tvarką, kokią patvirtino Vyriausybė, kai kurie rinkos dalyviai ją gali ginčyti teismuose.

„Lietuvos dujų tiekimui“ savo nuožiūra patvirtinus tvarką, jos nesuderinus su Komisija, nuolaidos procesas, tikėtina, bus ginčijamas ar netgi stabdomas kitų rinkos dalyvių. Kita vertus, įmonė neturės teisinio pagrindo taikyti nuolaidą. Dėl to nepateisinama, kad rinkos reguliatorius, remdamasis formaliais pagrindais ir neatsižvelgdamas į Vyriausybės nutarimą, rinkoje sukurtų tokią situaciją“, - BNS teigė M.Mikalajūnas.

Pasak D.Korsakaitės, teisiškai negalima laikyti neseniai įkurtos įmonės „Lietuvos dujų tiekimas“ didele įtaka turinčia bendrove, todėl komisija neprivalo reguliuoti būtent šios įmonės veiklos - tai reiškia, kad bendrovė neprivalo permokos grąžinimo tvarkos derinti su komisija.

„Pačią permoką grąžinti netrukdo. (...) Jie kaip eilinis asmuo rinkoje, teisiškai žiūrint, elgiasi laisvai ir neprivalo su mumis derinti“, - aiškino komisijos pirmininkė.

Pasak M.Mikalajūno, „Lietuvos dujos“ iki pertvarkos buvo laikomos didelę įtaką turinčia bendrove, o perėmęs dalį jos veiklos „Lietuvos dujų tiekimas“ taip pat turėtų turėtų turėti tokį statusą.

„Gamtinių dujų tiekimo rinkoje neatsirado jokie nauji gamtinių dujų tiekėjai, galintys iš esmės pakeisti „Lietuvos dujų tiekimo padėtį rinkoje“, - teigė jis.

Kitas neaiškus dalykas, pasak D.Korsakaitės, yra tai, kaip bendrovė parduos dujas tiems vartotojams, kurie yra prisijungę prie kitų bendrovių sistemų, pavyzdžiui, „Josvainių“ ar „Intergas“.

„Kabliukas, kuris dar neišspręstas yra toks: jeigu vartotojai, kurie prisijungė prie „Lietuvos dujų tiekimo“ tinklo ir vartoja jų dujas, - jiems taikomas planas, jeigu vartotojas prisijungęs prie kitos skirstymo sistemos, tai tuomet jau nebetaikomas“, - sakė komisijos pirmininkė.

Įmonės vadovas aiškino, kad ji siekia nustatyti aiškų ir skaidrų modelį, pagal kurį nuolaida būtų taikoma 2015-2016 metais: „Šis modelis užtikrintų labai palankias dujų kainas“.

Vyriausybė spalio pabaigoje pritarė tvarkai, numatančiai, kad 281,1 mln. litų permoka nebuitiniams vartotojams, nuo 2013-ųjų sausio iki šių metų gegužės permokėjusiems už „Gazprom“ dujas, turi būti grąžinama per dvejus metus. Jeigu per 2015-2016 metus vis pinigai nebūtų grąžinti, jie būtų perkelti į 2017 metų dujų kainas.

Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas anksčiau teigė, kad dėl permokos grąžinimo dujos didiesiems vartotojams nuo sausio atpigs dar 20 proc.

Nuo gegužės, kai „Gazprom“ sumažino dujų kainą „ Lietuvos dujoms“ 21 proc. už 2013-2015 metus, komerciniams vartotojams jau pritaikyta 20 proc. nuolaida, o nuo liepos ji pritaikyta ir visiems buitiniams vartotojams. Pastariesiems tokios pat kainos galios ir 2015 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)