Nauji kaltinimai mesti vyraujant įtampai dėl energijos tiekimo tarp Kyjivo, Europos sostinių ir Maskvos, kuri sumažino tiekimą į Europą, reaguodama į Vakarų sankcijas dėl konflikto Ukrainoje.

„Gazprom“ tiekiamas dujų kiekis <...> tranzitui į Moldovą per Ukrainą yra didesnis nei fizinis kiekis, perduodamas Ukrainos pasienyje su Moldova“, – sakoma „Gazprom“ pranešime.

Sankt Peterburge įsikūrusi bendrovė pranešė, kad Ukraina neva sutrukdė į Moldovą tiekti 52,52 mln. kubinių metrų dujų ir pagrasino atsakydama sumažinti tiekimą.

„Jei Moldovai skirto tranzito per Ukrainą disbalansas išliks, lapkričio 28 dieną nuo 10 val. „Gazprom“ pradės mažinti dujų tiekimą per pagrindinį tranzito į Europą mazgą“, – pareiškė bendrovė.

Grasinimai paskelbti sudėtingu metu energetinio saugumo prasme Europoje, kurios šalys artėjant žiemai skuba užpildyti dujų saugyklas.

Tuo metu Ukraina išgyvena sunkią energetinę krizę po savaites trukusių nuolatinių Rusijos smūgių raketomis į šalies energetikos tinklus ir objektus, dėl kurių taip pat nutrūko elektros energijos tiekimas kaimyninėje Moldovoje.

Kišiniovo proeuropietiška prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu) perspėjo, kad jos šaliai, kurioje gyvena 2,6 mln. žmonių, įsikūrusi tarp Rumunijos ir karo niokojamos Ukrainos, kyla grėsmė šią žiemą pritrūkti dujų ir elektros.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją