Tuo tarpu Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) teigia, kad jos duomenimis šiuo metu dujas prie sienos Lietuva perka už maždaug 340 JAV dolerių (apie 907 Lt – DELFI) už 1000 m³ .

„Paprastai „Gazprom" sako prognozines metų kainas, greičiausiai šiuo metu taip pat omenyje turima prognozė, o mes teikiame informaciją apie faktinę dabartinę kainą", – DELFI sakė komisijos narys Danas Janulionis.

Šių metų dujų kainas buitiniams vartotojams VKEKK patvirtino remdamasi prognoze, kad dujos Lietuvai kainuos 902 Lt/tūkst. m³.

Metų pabaigoje, skaičiuojant dujų kainą buitiniams vartotojams, bus atsižvelgta į tai, kaip pasitvirtino prognozė ir, pavyzdžiui, jeigu dujos kainavo iš tiesų mažiau nei buvo įskaičiuota į kainą gyventojams, jiems dujos turėtų kiek pigti 2010 m., jei priešingai – brangti. Nuo šių metų pradžios VKEKK buitiniams vartotojams patvirtino maždaug 30 proc. didesnę dujų kainą nei buvo 2008 m.

Kiti dujų naudotojai, pavydžiui, šilumos įmonės, dėl perkamų dujų kainos tariasi su bendrovėmis „Lietuvos dujomis" arba „Dujotekana".

Anksčiau „Gazprom” skelbė, kad vidutinė dujų kaina Europai 2009 m. gali būti 280 dolerių (750 Lt) už 1 tūkstantį kubinių metrų. Tai esą nutiks, nes dujų kainos mažės dėl pasaulio rinkoje pingančios naftos. Tačiau nafta atpigo daugiau nei tikėtasi, todėl tikėtina, kad dar labiau kris ir dujų kainos.

Dėl šiuo metu egzistuojančios metodikos, kuomet šildymo kainas galima perskaičiuoti ne dažniau nei kartą ar du per metus, gyventojai negali pasinaudoti galimybę pigiau mokėti už šildymą. „Vilniaus energija” pripažino, kad šiuo metu gyventojai permoka už šildymą, nors pasaulinės dujų kainos yra nukritusios.

Seimo Ekonomikos komitetas yra pasiūlęs šilumos ir karšto vandens kainas gyventojams perskaičiuoti kas mėnesį. Taip esą būtų galima šilumos įmonėms išvengti skolų, o gyventojams – permokėjimo už paslaugas.

DELFI primena, kad 2008 m. pradžioje Lietuva už dujas pradėjo mokėti vadinamąją europinę kainą - su Rusijos dujų milžinu „Gazprom" sutarta dėl tiekiamų dujų formulės trejiems metams.

Lietuva dujas iš Rusijos perka ne tiesiogiai, o per tarpininkus – „Lietuvos dujas” ir „Dujotekaną”. Maksimali leistina tarpininkų pelno marža parduodant dujas galutiniam pirkėjui šiuo metu yra 3 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją