Cituodamas su „Gazprom“ susijusį šaltinį, dienrašis rašo, kad koncernas yra pasirengęs pakeisti „take or pay “ („imk arba mokėk“) sąlygas, kurios verčia klientus mokėti už dujas, nepriklausomai nuo to, ar jie fiziškai priima dujas, ar ne. Daugiau detalių šaltinis neatskleidė.

„Gazprom“ atsisakė komentuoti šiuos pranešimus. Bendrovės šaltiniai „Reuters“ teigė, kad kainų peržiūrėjimas ir kitos ilgalaikių sutarčių sąlygos yra peržiūrimos nuolat.

„Gazprom“ veikia 20 šalių, derybos niekada nesustoja. Vidutiniškai sutartys yra peržiūrimos kas trejus metus“, - teigė šaltinis, tačiau jis atmetė, kad sutarčių peržiūrėjimas susijęs su galimomis Briuselio sankcijomis.

Tuo tarpu „Gazprom“ sutarčių struktūrizavimo vadovas Sergejus Komlevas Rusijos verslo dienraščiui „Kommersant“ teigė, kad bendrovė didina reikalavimus dėl „take or pay“ sąlygos.

Analitikų teigimu, galimos ES sankcijos neturėtų smarkiai pakenkti „Gazprom“.

„Smunkanti Europos gamyba bei Azijos ir Ramiojo vandenyno rinka, pasisavinanti didelį suskystintų gamtinių dujų kiekį, reiškia, kad Europa neturi daug lankstumo kalbant apie perkamų dujų kiekio iš Rusijos sumažinimą. Tai reiškia, kad „Gazprom“ greičiausiai nepakenks galimos ES ekonominės sankcijos“, - teigė Rusijos „Alfa“ bankas.

Reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje, ES pirmadienį nusprendė įvesti sankcijas 21-am asmeniui iš prorusiškos Krymo valdžios ir Rusijos parlamento bei karinių pajėgų.

„Gazprom“ patenkina beveik trečdalį ES dujų poreikio. Siekdama išlaikyti rinkos dalį, Rusijos bendrovė jau sutiko sumažinti dujų kainą Vokietijos „E.ON“ ir kitiems pagrindiniams Europos klientams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)