"Gazprom" vadovo teigimu, pramonės plėtra ir naujų energetikos objektų statybos daro energijos kainų augimą neišvengiamą.

A. Milerio teigimu, naftos kaina "netolimoje perspektyvoje padidės iki 250 JAV dolerių".

Nelengvi laikai laukia ir Europos, kuri yra priklausoma nuo rusiškų dujų.

Anksčiau buvo planuota 400 JAV dolerių kaina už rusiškas dujas šių metų pabaigoje, o jau dabar Europa už tūkstantį kubinių metrų dujų moka 410 JAV dolerių.

A. Mileris nurodo ir šio brangimo kaltininkus. "Gazprom" vadovo nuomone, Europos Sąjungos, JAV ir Kinijos valdininkai ir verslininkai įdėjo nemažai diplomatinių pastangų, kad galėtų prieiti prie Vidurio Azijos išteklių.

Tačiau tokios pastangos tik padidino konkurenciją Kaspijos jūros regione ir padidino dujų kainą.

Šių metų kovą Kazachstano, Uzbekistano ir Turkmėnijos dujų kompanijos su "Gazprom" pasirašė sutartis dėl perėjimo prie vidutinės Europos dujų kainos ateinančiais metais.

Tuomet ši vidutinė kaina sudarė 330 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Tačiau pastaruoju metu kaina gerokai išaugo.

"Vakarų kompanijų ir politikų veiksmai padidino jų pačių priklausomybę nuo Turkmėnijos, turinčios gausias energijos atsargas. Dėl to Turkmėnijos pozicija derybose su "Gazprom" labai sustiprėjo", - mano Rusijos analitikas Konstantinas Reilis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją