Oficialus Rusijos dujų koncerno atstovas Sergejus Kuprijanovas pranešė, kad Ukrainos kompanija turi atlikti išankstinį apmokėjimą už dujas pagal "Gazprom" numatytą 486,5 dolerių (1219 Lt) už tūkstantį kubinių metrų kainą, informuoja "RIA Novosti".

Pasak jo, "Gazprom" gegužės 13 d. oficialiai informavo Ukrainą apie perėjimą prie išankstinio apmokėjimo už dujas pagal 2009 metais sudaryto kontrakto sąlygas. Rusijos tiekiamų dujų apimtys kitą mėnesį sieks 114 mln. kubinių metrų per parą. Lėšos turi būti pervestos iki birželio 2 dienos, nuo birželio 3 dienos Ukraina gaus dujas, tik iš anksto už jas apmokėjusi.

"Įsiskolinimas šiuo metu siekia 3,5 mlrd. dolerių (8,8 mlrd. Lt). Niekam negali kilti abejonių, kad tai pakankama ir objektyvi priežastis, dėl kurios priimta atitinkama kontrakto sąlyga dėl išankstinio apmokėjimo", - pareiškė "Gazprom" atstovas.

Turi tik pusę reikalingų dujų

Ukraina, įsiskolinusi Rusijai už dujas 3,5 mlrd. dolerių, pripumpavo į požemines dujų saugyklas mažiau nei pusę dujų, būtinų aprūpinti vidaus vartotojus ateinančią žiemą, praneša "Reuters", remdamasi "Gazprom" valdybos primininko pavaduotoju Vitalijumi Markelovu.

Pasak jo, į Ukrainos požemines dujų saugyklas, gegužės 13 dienos duomenimis, pripumpuota tik 9 mlrd. kubinių metrų rusiškų dujų.

"Rudens-žiemos laikotarpiu Ukrainos dujų poreikis sudaro apie 18,5 mlrd. kubinių metrų", - pranešė V. Markelovas per spaudos konferenciją.

"Tam, kad Ukrainos vartotojai jaustųsi saugiai, jiems į saugyklas dar reikia pripumpuoti daugiau nei 9 milijardus kubinių metrų", - sakė V. Markelovas.

Susirūpinimą dėl nepakankamo dujų kiekio Ukrainos požeminėse dujų saugyklose "Gazprom" išsakė dar balandžio pradžioje.

Balandžio 17 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Kijevui skoloms padengti skyrė mėnesį. Oficialiojo Kijevo atstovai tvirtina nepripažįstantys tokio didelio įsiskolinimo.

Rusijos valstybinė dujų bendrovė „Gazprom“ pirmadienį perspėjo, kad birželio 3 dieną gali nutraukti gamtinių dujų tiekimą Ukrainai – tai galėtų paveikti dujų tiekimą mažiausiai 18 Europos Sąjungos šalių.

Ukrainos premjeras ragina Maskvą nesinaudoti gamtinių dujų tiekimu kaip ginklu

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas antradienį paragino Maskvą nesinaudoti gamtinių dujų tiekimu kaip naujo pobūdžio ginklu prieš Ukrainą.

„Mes esame pasirengę (laikytis) rinka pagrįsto požiūrio, o Rusijai reikėtų liautis naudojus gamtines dujas kaip kitą arba naujo tipo rusišką ginklą“, – sakė A.Jaceniukas per spaudos konferenciją kartu su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso.

Kijevas perduos bylą dėl skolos už dujas į Stokholmo teismą

Kijevas ketina perduoti bylą dėl Ukrainos įsiskolinimo už dujas į Stokholmo teismą mažiau nei po 20 dienų. Tai antradienį pareiškė Ukrainos premjeras A. Jaceniukas po bendro Europos Komisijos ir Kijevo valdžios atstovų posėdžio.

Premjeras vėl pabrėžė, kad Kijevas apmokės skolą už dujas per dešimt dienų, vos tik Rusija sutiks dėl 260 dolerių už tūkstantį kubinių metrų kainos. "Iš pradžių turi būti pasiektas susitarimas dėl dujų tiekimo už teisingą kainą, o tada mes apmokėsime skolą už dujas", - sakė A. Jaceniukas.

Aukščiausiosios Rados paskirtasis premjeras apkaltino Rusiją "užgrobus Ukrainos nuosavybę Kryme už milijonus ir milijardus dolerių" ir pažadėjo pasiekti, kad "Rusija ir už tai atsakytų teisme".

Savo ruožtu, Europos Komisijos (EK) prezidentas Jose Manuelis Barroso išsakė viltį, kad Ukraina ir Rusija iki šio mėnesio pabaigos pasieks susitarimą dėl dujų.

EK: Ukraina sugebės panaudoti ES paramą 

Ukraina sugebės panaudoti Europos Komisijos makrofinansinės paramos lėšas sąskaitoms už rusiškas dujas apmokėti, pareiškė Europos Komisijos sekretorius Simonas O'Connoras.

Ukrainos ministrų kabineto atstovai antradienį Briuselyje turėtų pasirašyti sutartį su Europos Sąjunga (ES), pagal kurią Kijevui bus suteikta 1,6 mlrd. eurų vertės parama.

"Tai parama Ukrainos biudžetui, įskaitant būtinus mokėjimus energetikos sektoriuje", - sakė EK sekretorius.

ES, Rusija ir Ukraina planuoja naujas derybas

ES, Rusijos ir Ukrainos pareigūnai mėgina nustatyti naujo derybų raundo dėl rusiškų dujų tiekimo Kijevui ir Europai datą, cituodamas pareigūnus informuoja "EUbusiness".

ES, Rusija ir Ukraina pirmadienį surengė "konstruktyvų techninį susitikimą", kuris parengė dirvą antrajam trišalių derybų raundui, penktadienį pranešė Europos Komisija (EK).

"Visos derybose dalyvaujančios šalys šiuo metu svarsto tinkamą datą", - pranešė EK.

Už energetiką atsakingas eurokomisaras Guenteris Oettingeris, Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas ir Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas, susitikę gegužės 2 dieną Varšuvoje per pirmąjį derybų raundą, sutarė, kad Maskva kol tęsis derybos dujų tiekimo nenutrauks.

Nuolatinis Rusijos atstovas Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas pasiūlė, kad trečiadienis "būtų priimtina" diena susitikimui, nes tada Atėnuose planuojamas neformalus ES energetikos ministrų susitikimas.

Tačiau krizė Ukrainoje vis gilėja, prorusiški maištininkai Ukrainos rytuose sekmadienį surengė referendumą dėl atsiskyrimo nuo Kijevo.

Pirmadienį Briuselyje vykusios "techninės" derybos sutapo su Europos Sąjungos (ES) vadovų tarybos prezidento Hermano Van Rompuy pirmuoju vizitu į Kijevą, taip pat su ES užsienio reikalų ministrų susitikimu. ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį Briuselyje paskelbė naujas sankcijas Ukrainos konflikte. Į Bendrijos "juodąjį sąrašą" įtrauktos dvi bendrovės Kryme, kurias nacionalizavo Rusija. Be to, 13 asmenų uždrausta atvykti į ES šalis, įšaldytos jų bankų sąskaitos.