„Jei bus noro sąžiningai, teisingomis sąlygomis aptarti taikų susitarimą, žinoma, mes su džiaugsmu jį aptarsime. Kol kas tokiam aptarimui tiesiog nėra sudarytos sąlygos“, – spaudos konferencijoje kalbėjo S. Kuznecas.

Pasak „Gazprom“ atstovo, įmonė Ukrainai jau sausį siūlė taikiu susitarimu užbaigti ginčus dėl dujų tranzito.

Aleksejus Mileris („Gazprom“ vadovas. – ELTA) kalbėjo apie tai, kad mes esame pasiruošę svarstyti nulinį variantą ir pradėti derybas nuo balto lapo. Bet Ukrainos pusė užsispyrusiai nori keisti galimo taikaus susitarimo formatą“, – teigė S. Kuznecas. Jo teigimu, Ukraina nori pernelyg daug naudos sau, tuo pačiu siūlydama atšaukti tik būsimus ieškinius prieš „Gazprom“, o ne visus, įskaitant ir anksčiau iškeltus.

„Tai primena anekdotą apie Mikę Pūkuotuką, kuris sako: „Mums po lygiai atsiuntė 10 apelsinų, savuosius 8 aš jau suvalgiau“, – pareiškė S. Kuznecas.

Vienas „Gazprom“ vadovų, be kita ko, pareiškė, kad Rusijos koncernas kol kas nemato galimybių su Ukraina pasirašyti dujų tranzito sutartį pagal ES sąlygas dėl neva šalyje nepakankamos infrastruktūros.

„Mus daug kartų ragino pasirašyti sutartį pagal ES sąlygas, tačiau tai yra, mano nuomone, neįmanoma, nes Ukrainoje dar nėra įkurta tų institutų, kurie galėtų vykdyti tokias tradiciškai būtinas funkcijas kaip reguliuotojo ir transporto operatoriaus“, – tikino S. Kuznecas.
Tuo metu „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotoja Jelena Burmistrova pabrėžė, kad „Gazprom“ negali derėtis su Ukraina, kol nėra suformuota naujoji šalies Vyriausybė.

„Mus tenkintų įvairios trukmės sandoris. Esame pasirengę aptarti įvairius variantus, kai suprasime, su kuo turėtume derėtis“, – sakė J. Burmistrova.

Kitą trišalių - Ukrainos, ES ir Rusijos - derybų dėl dujų tranzito ratą planuojama pradėti ne anksčiau kaip rugsėjį.

Darius Mikutavičius (TASS)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)