Trečiasis ES energetikos paketas, parengtas 2009 metais, apima šešis europinius teisės aktus, numatančius apribojimus energetikos sektoriuje veiklą vykdančioms vertikaliai integruotoms bendrovėms. Rusijos „Gazprom“ manymu, šie teisės aktai nukreipti prieš ją, kaip pagrindinį dujų vamzdynais tiekėją Europai.

Kaip teigia šaltinis, susipažinęs su „Gazprom“ planais, iš pradžių planuota bendroves „Gazprom Germania GmbH“ ir „Gazprom Marketing & Trading Ltd“ pavesti tiesioginiam pagrindinės „Gazprom“ bendrovės valdymui. Tačiau paaiškėjo, jog toks variantas turi esminį trūkumą – dividendų srauto Vokietijos lygmeniu apmokestinimą, užkrausiantį papildomų mokestinių išlaidų naštą skirstant „Gazprom Germania“ dividendus.

Siekiant kaip įmanoma efektyviau sumažinti mokesčių naštą, buvo pasiūlyta kita schema – dviejų pagrindinių holdingo kompanijų formavimas: „GMT Holding“ (bendrovė, atsakinga už lėšų konsolidavimą ir valdymą prekybos dujomis tolimajame užsienyje srityje) ir „Gazprom Storages & Transport“ (bendrovė, atsakinga už infrastruktūrinio turto konsolidavimą ir valdymą transportavimo bei požeminio dujų saugojimo srityse).

Į „Gazprom Storages & Transport“ sudėtį būtų įtraukta bendrovė „Gazprom Germania GmbH“, įskaitant visas požemines dujų talpyklas. Taip „Gazprom Germania“ galėtų vertinti ir realizuoti infrastruktūrinius projektus ir siekti mokestinio našumo. Be to, ši priemonė taikytina ir atsižvelgiant į esamus teisinius apribojimus atskiromis vokiečių bendrovėmis (partnerystėmis). Panaikinus apribojimus tokioms partnerystėms, bus galima grįžti prie holdingo „Gazprom Storage & Transport“ reorganizacijos klausimo, kad, esant reikalui, būtų galima atsisakyti tarpinės grandies elementų.

„Naujoji struktūra neprieštaraus Trečiajam energetikos paketui su sąlyga, jog holdingas „Gazprom Storages and Transport“ neužsiims prekyba dujomis ir jų tiekimu ir/arba nevadovaus tokiems procesams, o „GMT Holding“ apsiribos savo turto valdymo koordinavimu ir nesikiš į transporto srities turto valdymą“, - teigia šaltinis.

Bendrovė „Gazprom eksport“ ir toliau eksportuos dujas pagal ilgalaikes sutartis. Šiai bendrovei bus patikėti aktyvai, susiję su dujų tiekimu, pavyzdžiui, iš Vidurio Azijos („Gazprom Schweiz AG“), bei atskiri aktyvai, kurių prekybinė veikla jau artimiausiu metu bus sustabdyta (kalbama apie dalis suomių bendrovėje „Gasum“ ir Serbijos „Jugosgaz“).
„Gazprom“ jau pasirengęs susidurti su visais turto reorganizavimo mokestiniais padariniais: iš viso mokestinių padarinių suma gali siekti net 600 mln., suskaičiavo bendrovė. Sunkiausia mokesčių našta prislėgs „Gazprom Export“ – tai bus pajamų mokestis perėmus „GMT Holding“ bendrovės „Gazprom“ naudai.

Kur bus registruojami „GMT Holding“ ir „Gazprom Storages & Transport“ – kol kas neapsispręsta. „Gazprom“ specialistai renkasi iš Jungtinės Karalystės, Šveicarijos ir Liuksemburgo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)