Tapatybės atskleisti nenorinti moteris sako, kad taupo elektrą kaip galėdama, tačiau pasigirti mažomis sąskaitomis negali. Tuo metu kaimynai moka mažiau.

„Šalia name gyvena, turi keturis kambarius, sako, pastoviai konservuoja, kepa, turi du kompiuterius ir indaplovę, – kurios aš neturiu, – ir skalbimo mašiną, sako, kad moka 8,13 euro. Pas mane apie 30 eurų“, – skundžiasi moteris.

Praėjusį mėnesį skaitiklis rodė 165 kilovatvalandes (kWh), nors esą būna ir daugiau.

„Skalbimo mašina pas mane tik savaitgaliais, jau bijau jungti. Pavyzdžiui, šis šviestuvas būna įjungtas po dešimtos valandos. Jau nebemoku kaip taupyti. O kai išeinu – nesvarbu, ar į darbą, ar kur pasivaikščioti, – pas mane viskas išjungiama iš rozetės“, – sako vilnietė.

Ji neseniai atostogavo užsienyje ir namuose nebuvo 16 dienų. Tačiau grįžus skaitiklis parodė prisukęs 27 kWh, nors veikė vienas šaldytuvas.

Anot pašnekovės, keistenybės su elektra prasidėjusios po to, kai name įrengti nuotoliu nuskaitomi skaitikliai. Dabar ji gali kompiuteryje matyti, kiek ir kurią valandą buvo suvartota elektros. Tačiau rodmenų kreivė sukėlė dar daugiau klausimų.

Pavyzdžiui, elektros suvartojimas šokteli tada, kai, anot vilnietės, ji dar miega. Šiuos pikus moteris sako aptikusi net tuo metu, kai jos nebuvę namie.

„Išvažiuoji 11 val. ir grįžti 15.30 val., o 14 val. jau būna rodikliai pakilę. Manęs nėra. Tai čia pastoviai. Kas vyksta: nuotoliu kiek nori, tiek prideda“, – kalba moteris.

Asociatyvi nuotr.

Keli nepriklausomi elektrikai, nors ir nenorėjo komentuoti kamerai, LNK įvardijo porą galimų situacijos priežasčių. Pirmoji – sugedęs skaitiklis.

Tačiau bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) tikina, kad jis veikia gerai.

„Skaitikliai veikia nepriekaištingai, pakeistas skaitiklis nuodugniai patikrintas – duomenis fiksavo teisingai ir naujasis skaitiklis fiksuoja tokiu pačius suvartojimus, kaip ir senasis“, – teigia operatorius.

Kita galima didelio elektros suvartojimo priežastis, pasak elektrikų, – elektrą vagia kaimynai.

Bet ESO sako patikrinusi ir šį variantą.

„Apskaitų kontrolės inžinierius, atsakingas už vagystes, asmeniškai buvo nuvykęs ir nenustatė jokių įtartinų atvejų ar vagysčių“, – aiškina bendrovė.

ESO teigimu, iš viso per dvejus metus bendrovės inžinieriai į šios moters namus vyko net 12 kartų. Tai, anot įmonės, išskirtinai didelis skaičius ir viskas buvę gerai, jokių neatitikimų nerasta.

„Tai kaip gali būti gerai? Ar vienas žmogus gali suvartoti tiek elektros energijos, o ypač kai nesi namuose?“ – stebisi moteris.

Tačiau vilnietė rankų nenuleidžia ir toliau ieško atsakymų. Ji kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT), ši ketina atlikti tyrimą.

Čia galite pažiūrėti LNK video: