Pasak jos, kainų kritimą slopins mažesnė pasiūla dėl vasarą planuojamų dujotiekių remontų bei silpnėjančio suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimo į Europos terminalus.

„Gegužės mėnesį Europos dujų rinkos toliau stebino naujomis kainų žemumomis. Kainas į nepaliaujamą smukimą įsuko Europoje atšilę orai, perteklinė SGD pasiūla, rekordiškai užpildytos požeminės Europos gamtinių dujų saugyklos. Be to, pastarąjį mėnesį Londono biržoje „ICE Futures“ sparčiau krito alternatyvių energetinių žaliavų – „Brent“ rūšies naftos bei Roterdamo anglies – kainos“, – pranešime sakė LET SGD didmeninės prekybos vadovė Viktorija Ditmonaitė.

Globalioje SGD rinkoje kainas žemyn spaudžia nauji SGD skystinimo pajėgumai ir mažesnis SGD poreikis Azijoje dėl vėsesnių vasaros orų nei pernai.

Šiuo metu rinkos tendencijos rodo, kad pasaulinėje dujų rinkoje – nuo JAV iki Europos ir Azijos – tvyro itin optimistiškos nuotaikos dėl gausių pigių dujų tiekimo alternatyvų iki pat šių metų pabaigos, o gal ir kitų metų vasaros.

„Nuo praėjusių metų pabaigos rinką papildo vis nauji dujų tiekimo šaltiniai iš JAV, Rusijos ir Australijos, o paklausa nors ir kyla, tačiau ne taip sparčiai kaip pasiūla, kuri buksuoja dėl per lėto naujos dujų importo ir tiekimo infrastruktūros vystymosi tokiose didelėse energiją vartojančiose šalyse kaip Kinijoje, Indijoje bei pietrytinėje Azijoje“, – teigia V. Ditmonaitė.

Anot „Bloomberg“ agentūros, šiais metais SGD perteklius rinkoje gali siekti iki 16 mln. tonų SGD, o tai reikšmingai didelis skaičius, stipriai spaudžiantis SGD kainas.

Likusią šių metų dalį SGD perteklių augins JAV. Gegužės mėnesį JAV pradėjo veikti ketvirtasis šalies „Cameron“ SGD eksporto terminalas, veiklą netrukus pradės ir penktasis terminalas „Freeport LNG“. „Cheniere Energy“ valdomame „Corpus Christi“ terminale artimiausiu metu bus paleista antra gamybos linija.

LET teigimu, nešalta žiema bei perteklinė SGD pasiūla, kurios rinka nespėja sugerti, yra neabejotinai vieni iš pagrindinių veiksnių, lėmusių dujų pigimą pasaulinėje rinkoje nuo šių metų pradžios.

Tačiau panašu, kad rekordiškai žemai kritusios kainos Europos rinkoje (iki 11 eurų už megavatvalandę liepos mėnesio tiekimui) jau pasiekė žemutinę pelningumo ribą, skatinančią perteklinių SPOT SGD krovinių pardavimą į Europos terminalus, ypač iš JAV. Europos kainoms esant žemiau 12 eurų už MWh, JAV SGD pardavėjams nebėra pelninga transportuoti SGD krovinius į Europą, verčiau ieškant kitų realizavimo rinkų.

Kitas veiksnys, galintis pristabdyti Europos dujų kainų kritimą, yra kasmetiniai planuojami dujų infrastruktūros remontai Europos dujotiekių sistemoje. Vasariniai remontai numatyti Norvegijos ir Rusijos „Nord Stream“ dujotiekių sistemoje. Jei šie remontai sutaps su pamažu krentančiu SGD importu į šiaurės vakarų Europos terminalus, tai gali stabilizuoti kainas.

Vis dėlto, puspilnės Europos požeminės dujų saugyklos išlaikys vasaros kainas konkurencingo lygio, neleisdamos joms sparčiai kilti, kaip tai atsitiko praėjusių metų vasarą.