„Galiu užtikrinti, kad Lietuva turi maksimaliai naujausią informaciją, nes žinome, kaip vyksta procesai Baltarusijoje. Šiuo metu turimais duomenimis, penktadienį atominė elektrinė turi būti paleista, padarytas fizinis paleidimas. Ar jis įvyks, nežinau“, – žurnalistams Seime trečiadienį sakė D. Gaižauskas.

„Pagal ekspertų vertinimus, šitas procesas didelės rizikos arba grėsmės nekelia, tačiau vėlyvesnis procesas, energetinis procesas, kada gali būti pradėta prekiauti (elektra – ELTA), kelia didelę grėsmę nacionaliniam saugumui. Bet kokiu atveju, pati pradžia mums kelia susirūpinimą, kadangi neatlikti jokie strestestai“, – sakė komiteto vadovas.

Jis akcentavo, kad Baltarusijoje procesai vyksta skubotai.

„Padaryti ne visi bandymai, kurie yra susiję su saugumu, strestestai taip pat nepadaryti“, – sakė NSGK vadovas.

D. Gaižausko teigimu, Rusija daro spaudimą skubinti paleisti Astravo AE.

„Galiu pasakyti, kad Baltarusija Astravo AE paleidimui galbūt šiam momentui nepritartų, tačiau spaudimas yra iš Rusijos, iš „Rosatom“ pusės“, – sakė jis.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Darius Kuliešius po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio sakė, kad savivaldybės vėluoja tinkamai pasirengti Astravo atominės elektrinės (AE) paleidimui.

„Dėl to tinkamumo, tai subjektyvus vertinimas ir sunku atsakyti atvirai į šį klausimą. Mūsų keliamas tikslas – kad pasiruošimas būtų kuo geresnis. Mano asmenine nuomone, yra vėluojama pasirengti tinkamai. Tuo tikslu irgi buvo keliamas klausimas NSGK. Yra atliekami ir planų vertinimai ir yra konkretūs įsipareigojimai finansuoti trūkstamų priemonių įsigijimą. Ta linkme, nors ir vėluojant, yra dirbama“, – žurnalistams sakė D. Kuliešius.

Baltarusija 2 400 megavatų MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Jėgainę sudarys du 1 200 megavatų galios blokai.