Tokią prielaidą galima daryti iš politiko įrašo feisbuke.

„Yra daugybė politinių priežasčių, dėl kurių galima nepirkti elektros energijos iš būsimos Astravo elektrinės, bet nei viena jų nesusijusi su elektrinės statybos ar veiklos saugumu“, – tokie žodžiai sukėlė kai kurių internautų pasipiktinimą.

„Va taip tiesiog. Ir nereikia žmonių kvailinti. Tai tas pats kas autostrados asfaltą pienu laistyti ir visiems aiškinti, jog darai tai tam, kad žolė neaugtų.

Čia tas atvejis, kai mažai ką gali padaryti, bet KAŽKĄ daryti reikia, nors tas KAŽKAS, apart politinio pareiškimo, daugiau jokios įtakos problemos sprendimui neturi“, – rašė jis.

G. Paluckas taip pat pridūrė, kad „šiandien Astravo elektrinė yra lygiai taip pat potencialiai nesaugi, kaip ir iki sprendimo nepirkti elektros energijos.“

„Todėl klausimas vis dar „kabo“ – ką siūlo Vyriausybė, kad būtų užtikrintas/teigiamai įtakotas elektrinės saugumas?“, – klausė jis savo feisbuko paskyroje.

G. Landsbergis: socialdemokratų vidaus kovos pagimdo labai keistų pareiškimų

Neilgai trukus į G. Palucko išsakytą nuomonę sureagavo ir TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Jis stebėjosi politiko pareiškimais: „Socialdemokratų vidaus kovos pagimdo labai keistų viešų pareiškimų. Ar Gintautas Paluckas tiek atitrūkęs nuo politinės realybės, ar tiesiog mėgina įsiteikti Baltarusijos deleguotam ES komisarui, įtakingam partiečiui, man sunku pasakyti.“

Savo feisbuko paskyroje jis priminė, kodėl reikėtų kovoti dėl elektros importo į Lietuvą iš Astravo AE.

„Elektros boikotas yra ekonominio spaudimo priemonė. Ir dar, be to, skausminga. Astravo AE pastatyti yra paimtos paskolos, kurios išduotos įskaičiuojant pelnus, gautus eksportuojant elektrą į (ir per) Lietuvą.

Lietuvos apsisprendimas nepirkti elektros ir neleisti naudotis elektros tinklais eksportui mažina planuojamą Astravo AE pelningumą, stabdo finansavimą ir tuo pačiu stabdo statybą. Lietuva viena jau šiandien padarė daug, bet dar daugiau padaryti galime kartu su kaimynais ir Europos Sąjunga.

Dėl plataus Lietuvos politinių jėgų (taip pat ir LSDP) sutarimo Darius Degutis (taip pat ir vis dar socialdemokratų ministras Linas Linkevičius) – daro ne taip jau ir mažai. ES valstybės ir institucijos jau pradeda girdėti, kad Astravo AE stabdymas turi būti vieninga ES pozicija“, - rašė jis.

G. Landsbergis išskyrė ir dar vieną svarbų aspektą.

„Galima padaryti ir dar daugiau. Rosatom'as, statantis Astravo elektrinę, turi projektų ir Europos Sąjungos narėse, pvz. Bulgarijoje ir Suomijoje. Reikia aktyviai dirbti su tomis valstybėmis informuojant jas apie pažeidimus statant elektrinę Baltarusijoje. Jų visuomenės turi žinoti, kokie yra Rosatom „saugumo“ standartai.

Yra Lietuvoje žmonių (žiūriu į tave, Šustauskai), kurie nepraleidžia progos pasisakyti –Лиетува неапсигинс.

Vytenis Andriukaitis, suprantu, irgi jungtųsi į šustauskininkų būrį.

Bet nejau ir Socialdemokratų pirmininkas irgi toks pats?“ – klausė jis.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę planą, kaip riboti jėgainės elektros importą į Lietuvą, svarstė ir Vyriausybė, o Seimas birželį įstatymu įtvirtino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (348)