Europarlamentarai pažymi, kad nuo 1994 m. Baltarusijoje nebuvo laisvų ir sąžiningų rinkimų, o per 2015 m. prezidento ir 2016 m. parlamento rinkimus nebuvo padaryta pakankama pažanga.

Jie susirūpinę, kad pagrindiniai Baltarusijos ekonomikos sektoriai vis dar priklauso valstybei, nuo 2000 m. šalyje neužregistruota naujų politinių partijų, taikomi nauji opozicijos ir pilietinės visuomenės organizacijų persekiojimo būdai bei atsiranda naujų politinių kalinių.

EP įsipareigoja remti Baltarusijos gyventojų demokratinius siekius, taip pat siūlo "išlaikyti tolesnio santykių su Baltarusija normalizavimo pagreitį" bei stiprinti ES paramą šalyje ir už jos ribų veikiančioms pilietinės visuomenės organizacijoms.

Savo ruožtu europarlamentarai ragina Baltarusiją - vienintelę Europos valstybę, taikančią mirties bausmę - "prisijungti prie visuotinio mirties bausmės vykdymo moratoriumo".

Šiemet Baltarusijos Aukščiausiasis Teismas patvirtino jau keturis mirties nuosprendžius.

Europarlamentarai taip pat susirūpinę 50 km nuo Vilniaus statomos Astravo atominės elektrinės sauga. Jie ragina užtikrinti šio projekto tarptautinę priežiūrą, "kad jis atitiktų tarptautinius branduolinės saugos ir aplinkos apsaugos reikalavimus".

EP nariai kartu ragina ES Tarybą ir Europos Komisiją pokalbiuose su Baltarusija ir Rusija nuolatos kelti šios elektrinės saugos klausimą, taip pat ES makrofinansinės paramos teikimo sąlygomis siekti, kad Baltarusija laikytųsi minėtų tarptautinių standartų ir atliktų testavimą nepalankiausiomis sąlygomis.

Rezoliucijai pritarė 468 EP nariai, nepritarė 21, o susilaikė 93.