Sprendimas pradėti tyrimą nerodo, kokia gali būti jo baigtis, tačiau tai reiškia, kad jam bus skiriamas prioritetinis dėmesys, teigiama EK pranešime.

„Komisiją neramina, kad „Gazprom“ gali piktnaudžiauti dominuojančia padėtimi ES priklausančių Vidurio ir Rytų Europos šalių dujų tiekimo rinkoje", - rašoma EK pranešime.

Anot jo, tokiais veiksmais Rusijos koncernas galėjo pažeisti Europos Sąjungos veikimo sutarties 102 straipsnį.

EK atlieka tyrimą dėl trijų galima konkurenciją ribojančių veiksmų Vidurio ir Rytų Europoje. Nurodoma, kad „Gazprom“ galėjo skaidyti dujų rinka trukdydamas laisvam dujų tiekimui per ES šalių teritoriją, galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą, taip pat susiedamas gamtinių dujų kainas su naftos kainomis galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

„Tokie veiksmai, jei jie buvo taikomi, gali būti laikomi konkurencijos apribojimu, kuris lemia didesnes kainas ir dujų tiekimo saugumo sutrikdymą. Galiausiai, tokie veiksmai būtų žalingi ES vartotojams", - teigiama EK pranešime.

EK pernai rugsėjo buvo surengusi kratas „Gazprom“ ir jos pagrindinių Europos klientų patalpose. Tuomet žiniasklaida teigė, kad tokius veiksmus paskatino ir Lietuvos Vyriausybė, 2011-ųjų sausio mėnesį pateikęs Briuseliui oficialų skundą, kad „Gazprom“ piktnaudžiauja dominuojama padėtimi ir trukdo šaliai liberalizuoti energijos rinką, o tai kelia pavojų šalies ilgalaikiam energetiniam saugumui.

Netikėtos kratos buvo atliktos dvidešimtyje objektų dešimtyje daugiausia Vidurio ir Rytų Europos šalių, įskaitant „Gazprom“ patalpas Vokietijoje ir Čekijoje, taip pat ir "Lietuvos dujose". Patikros atliktos įmonėse, kurios arba įtariamos nekonkurencine praktika, arba, kaip spėjama, gali turėti informacijos apie įtariamą piktnaudžiavimą.

Lietuvos Vyriausybei priklauso 17,7 proc. „Lietuvos dujų" akcijų, „Gazprom“ - 37,06 proc., Vokietijos "E. ON Ruhrgas International" - 38,9 proc. akcijų.

„Lietuvos dujų" akcijos kotiruojamos „Nasdaq Omx" Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

JAV žurnalo „Forbes" sudarytame pelningiausių pasaulyje kompanijų reitinge Rusijos dujų bendrovei „Gazprom" pagal gautą pelną skyrė pirmą vietą. 2011 m. „Gazprom" uždirbo 44 mlrd. 459 mln. JAV dolerių pelno.

Europos Komisijos tyrimas dėl „Gazprom“ patvirtina Lietuvos žingsnius

Premjeras Andrius Kubilius antradienį pareiškė, kad Europos Komisijos sprendimas pradėti tyrimą dėl „Gazprom" veiklos tik patvirtina Lietuvos poziciją ginče su Rusijos dujų milžinu.

"Pranešimai apie antikonkurencinius tyrimus tik patvirtina tuos dalykus į kuriuos ne kartą atkreipėme dėmesį. Galime tik priminti, kad Lietuva kreipėsi į ES antikonkurencinę tarnybą dar 2011 metų pavasarį", - BNS antradienio vakarą sakė premjeras.

A.Sekmokas: Lietuva ginče su „Gazprom“ turi laikytis principingai

Lietuvos energetikos ministras Arvydas Sekmokas pareiškė manantis, kad Europos Komisijos sprendimas pradėti tyrimą dėl galimo Rusijos dujų milžinės „Gazprom" naudojimosi dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, yra pagrįstas. Apie pradėtą tyrimą pranešta praėjus daugiau nei metams po to, kai Lietuva kreipėsi į EK ir maždaug metams po to, kai EK pareigūnai atliko kratas „Gazprom" valdomose įmonėse Rytų Europoje, taip pat ir Lietuvoje.

Anot A.Sekmoko, norėdama laimėti ginčą su „Gazprom", Lietuva turi laikytis tvirtai ir principingai.

"Galiu patvirtinti, kad mes kreipėmės į Europos Komisiją dėl galimų europinių konkurencijos principų pažeidimų dėl galimai nesąžiningos kainos ir manau, kad tas tyrimas pradėtas pagrįstai. Taip pat Lietuvoje pasibaigęs teismas pripažino, kad yra pagrindo pradėti Lietuvos dujų veiklos tyrimą. Tai dar kartą patvirtina, kad mūsų veiksmai siekiant užtikrinti vartotojams teisingas kainas yra pamatuoti ir gavo pritarimą Europos Komisijoje", - BNS antradienio vakarą sakė A.Sekmokas.

"Manau, kad „Gazpromui" irgi reikia įvertinti susidariusią situaciją ir sureaguoti. Į kurią pusę jie reaguos – aš nežinau (...). „Gazprom" geriausiai supranta poziciją tada, kai ji yra principinga, tvirta ir nuosekli. Būtent tokios pozicijos dabar laikomės. O kai mato, kad yra neužtikrintumo, blaškymosi, trypčiojimo, tada pajaučia savo galią ir stiprybę, tada imasi savos retorikos, gąsdinimų arbitražais ir panašiai", - pridūrė energetikos ministras, klausiamas, kaip atliekamas tyrimas gali paveikti „Gazprom" laikyseną.

Anot jo, Lietuva mažesnių dujų kainų siekia nuo pat proceso pradžios, ir tai daro dviem būdais. Vienas žingsnis, ministro teigimu, yra trečiojo ES paketo įgyvendinimas – dujų perdavimo ir skirstymo veiklų veiklų atskyrimas, o antrasis – alternatyvaus dujų tiekimo šaltinio užtikrinimas, ir to Lietuva siekia, statydama suskystintų dujų terminalą Klaipėdoje.

"Tai abeji veiksmai jau duoda konkrečių rezultatų", - sakė A.Sekmokas.

A.Sekmokas teigė manantis, kad EK tyrimas tikrai nebus trumpas.

"Buvo jau anksčiau atlikti reidai „Gazprom" Rytų atstovybėse, paimti dokumentai ir sukaupta, matyt, nemažai informacijos. Tai čia toks preliminarus vertinimas buvo ir po jo atsirado pagrindo teisiniam nagrinėjimui. Tai tikrai truks keletą mėnesių gal ir metus laiko", - kalbėjo energetikos ministras.

Tikisi, kad pasikeis „Gazprom" prekybos politika

EK atlieka tyrimą dėl trijų galimą konkurenciją ribojančių veiksmų Vidurio ir Rytų Europoje. Nurodoma, kad "Gazprom" galėjo skaidyti dujų rinką, trukdydamas laisvam dujų tiekimui per ES šalių teritoriją, galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą, taip pat susiedamas gamtinių dujų kainas su naftos kainomis galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

Lietuva būtent ir siekia, kad "Gazprom" šaliai parduodamų dujų kaina nebūtų siejama su naftos produktų kainomis - Vyriausybė nori, kad dujų kaina būtų susieta su kur kas pigesnio ir šilumos ūkyje jau plačiai naudojamo biokuro kaina.

A.Sekmokas anksčiau yra sakęs, kad Europoje galėtų būti pasekta JAV pavyzdžiu, kai dujų kaina nėra siejama su naftos ir jos produktų kainomis.

Gamtinių dujų tiekimo ir skirstymo bendrovės "Lietuvos dujos" ir "Gazprom" pasirašytoje ilgalaikėje (iki 2015 metų) dujų tiekimo sutartyje įtvirtinta kainos formulė numato, kad dujų kaina priklauso nuo naftos ir jos produktų kainos pasaulio rinkose. Ši formulė atsirado 2008 metais, "tyliai" pakeitus ankstesnę, 2004-aisiais pasirašytą formulę, todėl Lietuva siekia, kad kai tiekiamų dujų kaina dabar būtų susieta su biokuro kaina.

Šių metų gegužę A.Sekmokas sakė tikįs, kad Europos Komisija, tirianti Lietuvos skundą dėl "Gazprom" Lietuvai tiekiamų dujų  kainos bei jo galimo piktnaudžiavimo, jau šiemet turėtų paskelbti išvadą, kuri jo manymu, turėtų būti palanki Lietuvai.

Energetikos ministro manymu, po EK išvadų gali pasikeisti "Gazprom" prekybos politika. Lietuva siekia, jog dujų  kaina būtų tokia pat, kaip ir Latvijai ir Estijai.

Praėjusių metų rugsėjo pabaigoje Konkurencijos tarybos pareigūnai bendrovėje "Lietuvos dujos" atlikto kratas, kurių metu buvo ieškoma įstatymų pažeidimus patvirtinančių dokumentų, iš kompiuterių paimta informacija.

Europos Komisija patvirtino, kad kratos atliktos jos iniciatyva. Be to, kratos buvo atliktos dešimtyje Europos Sąjungos (ES) šalių, daugiausia - Vidurio ir Rytų Europoje, tikrinant galimus konkurencijos pažeidimus maždaug dvidešimtyje dujų sektoriaus įmonių.

Lietuvos teismas, daugiau nei metus nagrinėjęs Energetikos ministerijos ir bendrovės "Lietuvos dujos" ginčą, pirmadienį nutarė pradėti bendrovės veiklos tyrimą. Jį atliks vėliau teismo paskirti ekspertai.