Europos Komisijos leidimas yra būtinas tam, kad rudenį galėtume skelbti naujuosius aukcionus žaliosios energetikos plėtrai pagal pačią geriausią europinę praktiką. Tai reiškia, kad dar daugiau švarios elektros energijos pasigaminsime Lietuvoje ir mažinsime priklausomybę nuo elektros importo“, - Energetikos ministerijos pranešime cituojamas ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pažymima, kad Vyriausybėje bus tvirtinama tvarka, kaip bus taikomas elektros energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) kainos priedas, kaip bus išmokamos viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) lėšos bei kokiomis sąlygomis asmenys galės energijos gamybos įrenginiams gauti bandomojo projekto statusą.

Pagal naująją tvarką, parama AEI elektrinėms ir toliau bus skirstoma technologiškai neutralių aukcionų būdu. Taip pat tokiuose aukcionuose galės dalyvauti įvairias atsinaujinančios energetikos technologijas elektros energijos gamybai naudojančios elektrinės. Svarbiausias kriterijus, lemsiantis naujų aukcionų laimėtojus, - mažiausias priedas prie elektros energijos rinkos kainos „Nordpool“ biržoje, kuris bus mokamas 12 metų laikotarpiu.

Tokia tvarka, pasak Energetikos ministerijos, leis atrinkti tik ekonomiškai naudingiausius projektus. Plėtra bus finansuojama iš VIAP lėšų ir vartotojams papildomai nekainuos, kadangi nuo 2021 m. daliai AEI gamintojų, gaunančių paramą pagal dabartinę paramos schemą, baigsis skatinamasis laikotarpis, o paramos intensyvumas bus mažesnis.

Naujasis modelis leis nuosekliai mažinti paramą atsinaujinančiai energetikai iš VIAP lėšų dėl mažėjančios technologijų kainos bei maksimaliai kreipti AEI gamintojus veikti rinkos sąlygomis. Visi gamintojai turės padengti prijungimo prie tinklų išlaidas, o plėtojantiems didesnes nei 500 kW elektrines reikės prisiimti ir atsakomybę už balansavimą.

Naujuosiuose aukcionuose taip pat galės dalyvauti ir elektros energijos gamintojai iš kitų ES šalių, turinčių tiesioginę jungtį su Lietuva bei įsipareigojusių atverti dalį savo paramos Lietuvos įmonėms. Kitų šalių gamintojai galės varžytis dėl tam tikros dalies planuojamos paskirstyti bendros kvotos.

Gavus EK pritarimą ir pritarus Vyriausybei, naujoji AEI elektrinių skatinimo tvarka įsigalios gegužės 1 d.

Planuojama, kad šių metų rugsėjo 2 d. bus skelbiamas pirmasis aukcionas, kurio metu bus paskirstyta 0,3 TWh dydžio kvota. Paskelbus pirmąjį aukcioną, bus patvirtintas visų tolimesnių trejų metų aukcionų tvarkaraštis.

Nacionalinėje energetikos strategijoje numatoma, kad 2025 m. AEI naudojančios elektrinės pagamins dvigubai daugiau elektros nei dabar - tai leis 30 proc. sumažinti elektros energijos importo poreikį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)