Pirmojo metų ketvirčio rezultatai Rusijos dujų eksportuotojams gana prasti. Visos Europos valstybės, išskyrus Turkiją, pirko mažiau dujų. „Gazprom“ jau šių metų vasarį paskelbė 10 proc. sumažinanti dujų kainas Europos šalims. Kainų sumažinimas – būtinas žingsnis, siekiant išsaugoti konkurencingumą. Su Italija jau susitarta dėl nuolaidų. Toliau vyksta derybos su Vokiečių įmone „E.ON Ruhrgas“.

Nuolaidą gavo Britanija, jai nuo balandžio 1 d. dujų kainos sumažėjo 11,1 proc. Dujų tiekimo apimtys į Bulgariją nedidelės – 2011 m. parduota 2,81 mlrd. kubinių metrų dujų, kurių kaina buvo apie 390 dolerių (1064 Lt) už tūkstantį kubinių metrų. Tiesa, pabrėžiamas interesų sutapimas: Sofija gavo nuolaidą, o Maskva – lojalų partnerį, statant ambicingą dujotiekį „Pietinis srautas“.

Ankara taip pat pasirašė naują susitarimą su „Gazprom“. Mainais į leidimą statyti dujotiekį „Pietinis srautas“ koncernas padarė Turkijai nuolaidą.

Kaip pabrėžia nepriklausomos agentūros analitikas Vitalijus Michalčiukas, šiuo metu Europoje daugelis pirkėjų nepatenkinti didelėmis rusiškų dujų kainomis. Beveik visose šalyse, išskyrus Turkiją, sumažėjo dujų pirkimas. „Didžiausios pirkėjos – Vokietija ir Italija sumažino pirkimus jau pirmą ketvirtį atitinkamai 15 ir 53 proc.“

Kompanijos „RusEnergy“ partneris Michailas Krutichinas mano, kad „Gazprom“ ir toliau teks nusileisti kainomis nepatenkintiems užsienio vartotojams.

„Yra dvi elgesio koncepcijos – arba laikytis tvirtai ir išlaikyti didelę kainą, siekiant iš karto gauti pelno, arba veikti lanksčiai, siekiant išsaugoti savo dalį patrauklioje rinkoje“, – sakė Aleksejus Milleris. Jis yra pirmosios koncepcijos šalininkas, tačiau dabartinėmis sąlygomis net ir jis priverstas nusileisti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)