Už energetiką atsakingas EK narys Güntheris Oettingeris, atsakydamas į Europos Parlamento narės Laimos Andrikienės laišką, pažymėjo, kad, Komisijos manymu, ES jau skirta ir ateityje (2014-2020 m.) numatyta skirti parama Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui yra pakankama.

G.Oettingeris savo laiške „pakankama parama“ vadina vos 60 proc. visų IAE uždarymui reikalingų lėšų.

Komisaras G. Oettingeris atsakyme europarlamentarei L. Andrikienei priminė, kad iki 2013 m. ES Ignalinos AE uždarymui skyrė 1,367 mlrd. eurų. Dar 210 mln. eurų iš ES biudžeto EK siūlo skirti 2014-2020 metais. Tačiau tai sudaro mažiau nei 20 proc. Lietuvos ekspertų nustatyto lėšų poreikio 2014-2020 m., nes visa Lietuvai reikalinga papildoma suma sudaro 870 mln. eurų.

Pasak kito europarlamentaro Zigmanto Balčyčio, „derybose paaiškėjo, kad EP biudžeto kontrolės komitete rengiamame pranešime dėl senųjų elektrinių uždarymo neatsižvelgta į Lietuvai itin jautrius klausimus ir EP narių iš Lietuvos teiktus pasiūlymus“.

Anot europarlamentaro, pranešimo rengėjas EP krikščionių demokratų frakcijos atstovas Marianas-Jeanas Marinescu laikosi vieningos pozicijos su Europos Komisija ir neketina pripažinti, jog sumažinus finansavimą būtų pažeistas Lietuvos stojimo į ES sutartyje numatytas įsipareigojimas teikti pakankamą finansinę paramą AE finansavimo nutraukimui ir jo sukeltų neigiamų padarinių mažinimui.

Atsakingo komiteto pranešėjas taip pat nenori pritarti ir su atominių elektrinių uždarymu susijusių procesų finansavimo užtikrinimu po 2020 m., kurio gali prireikti Lietuvai ir kitoms šalims, sprendžiančioms senųjų atominių elektrinių uždarymo problemą.

Atsakymų negavo

Anot L. Andrikienės, ji laišku prašė atsakyti, kokiais argumentais remdamasi EK pasiūlė apriboti tolesnę finansinę paramą IAE programai iki 18 proc. nustatyto trūkstamo finansavimo, taip pat paprašė pateikti makroekonominę analizę, kuria remiantis buvo nuspręsta dėl Lietuvos pajėgumo užbaigti Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimą, naudojant nuosavus išteklius; būtų pateikta išsami metodika, taikyta skaičiuojant pasiūlytą 210 mln. eurų sumą jėgainės eksploatavimui nutraukti. Europarlamentarė prašė įvardyti, kokiu teisiniu pagrindu grindžiamas Komisijos pasiūlymas sumažinti Ignalinos programos remtinos veiklos apimtį.

Tačiau atsakymo į pateiktus klausimus negauta. Parlamentarė spėja, kad EK neatliko jokių minėtų skaičiavimu.

„Toks Komisijos elgesys yra nepagrįstas ir nepriimtinas. Juk Ignalinos AE uždarymo atveju kalbama ne tik apie Lietuvos, bet ir visos Europos piliečių saugumo užtikrinimą. Kol ši atominė elektrinė nebus galutinai uždaryta, ji visada kels pavojų. Lietuva viena savo lėšomis tikrai to proceso nepaspartins, – sako Europos Parlamento narė L. Andrikienė. – Europa pažadėjo savo paramą Lietuvai ir tą pažadą turi įvykdyti. Aš asmeniškai sieksiu, kad Komisija neišvengtų diskusijos ir argumentuotų paaiškinimų šiuo klausimu tiek Europos Parlamente, tiek dvišalėse derybose dėl naujos finansinės perspektyvos“.

Tuo tarpu Z.Balčytis ragina premjerą Andrių Kubilių ir užsienio reikalų ministrą Audronių Ažubalį pasinaudoti visomis valstybės turimomis priemonėmis, kad būtų gautas politinis palaikymas Europos Parlamente.

Anot Z. Balčyčio, atmetus siūlymą visoms ES valstybės prisiimti AE uždarymo kaštus, Lietuva uždarymo pasekmėms mažinti turėtų naudoti ES struktūrinių fondų lėšas, kurios yra numatytos kitoms sritims. „Jeigu susiklostys tokia situacija, Lietuva ir kitos senus sovietinius reaktorius turinčios uždaryti šalys būtų diskriminuojamos likusių ES šalių atžvilgiu“, – pabrėžia europarlamentaras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (479)