Jis patvirtino, kad ES šios pozicijos laikosi taip pat ir dėl dabartinių įtemptų santykių tarp Vakarų ir Rusijos, kuri yra pagrindinė ES energetikos resursų tiekėja.

Anot K. de Guchto, ES mano, kad svarbu suformuluoti poziciją šiuo klausimu „kuo greičiau, nes, kaip galbūt pastebėjote, Europoje vyksta tam tikri dalykai“. „Negaliu įsivaizduoti, kad Transatlantinė prekybos ir investicijų partnerystė būtų kada nors parengta, jei ne susiklosčiusi situacija“, - pareiškė K. de Guchtas.

Kaip rašo Newsru.com, TPIP numato Laisvosios prekybos zonos tarp JAV ir ES suformavimą. 2013 m. birželio mėn. buvo paskelbta apie derybų dėl šio zonos suformavimo pradžią.

K. de Guchtas pabrėžė, kad prekybinėse derybose su JAV prezidento kabineto nariu Michaelu Fromanu buvo aptarti klausimai, susiję su ES reikalavimais energetikos srityje.

Karelas de Guchtas
EK narys K. de Guchtas taip pat pripažino, kad „geriausiu atveju sutartis dėl TPIP būtų sudaryta kitų metų pabaigoje“. „Vis dėlto man atrodo, visi sutiktų, kad energetika šiuo metu – tai svarbesnis klausimas, kuris taip pat turi ir didelės geostrateginės reikšmės“, - pridūrė K. de Guchtas.

Federalinis įstatymas, draudžiantis JAV tiekti žaliavinę naftą užsienio valstybėms, priimtas 1975 m. Šis normatyvinis teisės aktas buvo parengtas po to, kai arabų valstybės 1973 m. nutraukė naftos tiekimą į Vakarų valstybes.

Gamtines dujas užsienio valstybėms JAV įmonės gali tiekti tik licencijų pagrindu, o šias JAV įmonėms išduoda vyriausybė. JAV įmonės gali be jokių apribojimų tiekti kitoms valstybėms anglį ir perdirbtos naftos produktus, įskaitant ir benziną.

B. Obama pažadėjo sumažinti Europos priklausomybę nuo Rusijos kuro

Po įvykusio JAV ir ES viršūnių susitikimo šių metų gegužės mėn. JAV prezidentas Barackas Obama pranešė, kad JAV pasirengusios tiesiogiai tiekti gamtines dujas į Europą tam, kad sumažintų ES priklausomybę nuo Rusijos kuro.

Barackas Obama
„Mes suprantame, kad sankcijų sugriežtinimas turės skirtingos įtakos valstybėms, įskaitant ir tas ES šalis nares, kurios yra labiau priklausomos nuo Rusijos tiekiamo kuro, todėl į tai atsižvelgiame. Mes jau dabar galime eksportuoti gamtines dujas tokiais kiekiais, kurie viršija Europoje suvartojamą dujų kiekį. Tačiau eksportuojamos dujos keliauja į atvirą rinką, o ne konkrečiai į tam tikras šalis ir yra parduodamos per licencijas turinčias privačias įmones. Būtina aukštu lygmeniu per mūsų energetikos ministrus susitarti dėl šio proceso patikrinimo, būtent tai ir ketiname padaryti“, - šių metų gegužės mėn. kalbėjo B. Obama.

JAV šiuo metu išgyvena gamtinių dujų gavybos bumą ir, anot analitikų, gali pradėti didelių kiekių suskystintų gamtinių dujų eksportą ateinančiais metais. Kol kas JAV vyriausybė patvirtino tik vieną suskystintų gamtinių dujų eksporto projektą, tačiau dar apie 25 projektai yra svarstymo stadijoje.

Vienintelė JAV įmonė, gavusi visus būtinus leidimus, reikalingus gamtinių dujų eksportui, - tai „Cheniere Energy Inc“ iš Hjustono. Ši įmonė vykdo suskystintų gamtinių dujų gamyklos statybas Meksikos įlankos pakrantėje Luizianoje. Iš čia pirmosios suskystintų gamtinių dujų partijos iškeliaus 2015 m. pabaigoje. Toliau JAV Energetikos ministerija ketina svarstyti gamtinių dujų eksporto kompleksą Oregono valstijoje, kurio projektą realizuoja įmonė „Oregon LPG“.

2013 m. JAV pirmą kartą nuo 1982 m. aplenkė Rusiją pagal išgautų gamtinių dujų kiekį. Tačiau pagal išgautos naftos kiekį JAV kol kas atsilieka. Pasaulio naftos gavybos lydere išlieka Saudo Arabija, per dieną išgaunanti 11,7 mln. barelių naftos.

Rusija – viena didžiausių ES energetikos išteklių tiekėjų. Dujų eksportas 2013 m. išaugo 23,9 proc., lyginant su 2012 m., ir siekė 139,32 mlrd. kubinių metrų. Iš dalies Rusijos dujos tiekiamos tranzitu per Ukrainos teritoriją. „Platts“ pateikiamais duomenimis, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) priklausančioms Europos valstybėms tenka 36 proc. Rusijos naftos ir 33 proc. dujų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (358)