Į Rusijos prezidento Vladimiro Putino balandžio 10 d. rašytą laišką, Europos Komisijos vadovas Jose Manuel Barroso ketvirtadienį atsakė: ES "sutinka su jūsų pasiūlymu derėtis su Rusijos federacija ir Ukraina dėl dujų tiekimo ir jų tranzito".

Savo laiške, adresuotame 18-ai ES valstybių narių, V. Putinas įspėjo, kad Maskva daugiau nebetoleruos Kijevo vėlavimų susimokėti už tiekiamas dujas ir pagrasino kuro tiekimą išvis nutraukti, jeigu nebus imtasi jokių veiksmų.

Tokie pareiškimai sukėlė nerimo Europai, nes ši iš Rusijos tranzitu per Ukrainos teritoriją gauna 30 proc. suvartojamų dujų.

J. M. Barroso ketvirtadienį V. Putinui visų ES valstybių vardu atsakė, kad sąjunga ir Rusija yra Ukrainos pagrindinės prekybos partnerės, todėl abiem aktualu užtikrinti šalyje "ilgalaikį politinį bei ekonominį stabilumą".

EK vadovas taip pat nurodė, kad V. Putino grasinimai nutraukti Ukrainai kuro tiekimą gali paveikti ir dujų tiekimą ES bei kitoms Rusijos partnerėms. Beje, šių tiekimą užtikrina šalių koncerno "Gazprom" pasirašytos sutartys, todėl "Grazprom" atsakingas už tai, kad kuro tiekimas nebūtų sustabdytas, o jo apimtys nebūtų mažinamos".

"Rusijai aktualu ir toliau išlikti patikima kuro tiekėja", - pabrėžė pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)