Išskirtiniame interviu LRT televizijai G. Oettingeris pabrėžė, kad Lietuvai nestatant naujos atominės, ypatingai svarbus vaidmuo gali tekti kompanijos „Rosatom“ statomai atominei Kaliningrado srityje.

„Lietuvos politikams reikia laiko priimti sprendimą. Jie taip pat privalo nusistatyti prioritetus. Mes esame pasirengę padėti patarimais ir veiksmais. Jei Lietuva statys atominę elektrinę, kuri aprūpins visą regioną – tai yra Suomiją, Latviją, Estiją, net dalį Lenkijos, tos investicijos atsipirks, nes bus konkretus investuotojas.

Iškyla kitas variantas – kad Rusijoje statoma elektrinė taip pat galėtų tiekti Lietuvai energiją. Mes turime sau atsakyti į klausimą, ar iš Rusijos pirksime dujas, anglis, uraną, o galbūt Rusija taps bendros ES rinkos dalis ir integruosis į ES energetinius tinklus. Tačiau dėl to turime diskutuoti su Rusijos vyriausybe ir, aišku, atsiklausti Lietuvos vyriausybės“, – kalbėjo G. Oettingeris.

Pasak ES energetikos reikalų komisaro, jei vis dėlto derybose nepasisektų pasiekti jokių rezultatų, Lietuva turėtų svarstyti, kaip apsirūpinti elektros energija iš kelių šaltinių.

„Nė viena jūsų kaimynė Europoje kol kas neturi atominės, bet pasigamina pakankamai elektros energijos. Jūs turėsite taip pat apsispręsti, kaip apsirūpinsite elektros energija iš kelių šaltinių, galbūt reikės importuoti daugiau dujų – yra daug galimybių“, – tvirtina G. Oettingeris.

Lietuva nesvarsto pirkti elektros iš Kaliningrado

Tuo metu Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius po susitikimo su komisaru tvirtino, kad Lietuva kol kas nesvarsto galimybės pirkti elektrą iš Kaliningrado.

„Specifiškai apie elektros importą iš Rusijos susitikime su komisaru Giuntheriu Oettingeriu nekalbėjome. Jau šiame etape pradėti diskusijas Europos Komisijos lygmenyje apie kažkokius alternatyvius variantus su trečiosiomis šalimis, mano nuomone, yra perdėm anksti. Vyriausybė patvirtino darbo grupės išvadas, kuriose labai aiškiai yra pasakyta, kad Lietuva turi užsitikrinti nuosavą elektros energijos gamybą", - pranešime spaudai teigė J.Neverovičius.

"Negalime pamiršti ir to faktoriaus, kad kol kas mes negavome iš mūsų kaimynės Rusijos atsakymų į iškeltus klausimus dėl Kaliningrado statomos elektrinės", - pridūrė energetikos ministras.

J.Neverovičius su G.Oettingeriu aptarė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai prioritetus, kalbėta apie pažangą, įgyvendinant strateginius energetikos projektus.

Susitikimo metu taip pat buvo aptarti energetikos klausimai, kurie bus svarstomi gegužės 22 dienos Europos Vadovų Taryboje, tarp jų – vidaus energetikos rinkos užbaigimas iki 2014 metų, investicijos į modernią energetikos infrastruktūrą, galimybės mažinti energijos sąnaudas namų ūkiams ir pramonei.

Visą interviu su G. Oettingeriu žiūrėkite sekmadienį, 20.50 val., LRT televizijos laidoje „Savaitė“.