ESO nurodo, kad ketina įvertinti tarybos sprendimą ir tuomet spręsti dėl tolesnių veiksmų.

„Bendrovė analizuos Tarybos sprendimą dėl sankcijos skyrimo ir spręs dėl tolimesnių veiksmų. Apie visus tolimesnius veiksmus ir priimtus sprendimus bendrovė viešai paskelbs teisės aktų nustatyta tvarka“, – per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė operatorė.

VERT teigia, kad bendrovė teikė klaidingą informaciją apie kokybinius skirstymo tinklo rodiklius – tiekimo nutraukimai nepagrįstai buvo priskiriami force majeure arba nuo bendrovės nepriklausantiems veiksniams, dėl ko buvo neteisingai apskaičiuoti elektros energijos persiuntimo patikimumo ir paslaugų kokybės rodikliai 2012 metų sausį – 2018 metų vasarį.

Pasak VERT, ESO 2012-2015 metų laikotarpiu nepagrįstai uždirbo 1,6 mln. eurų investicijų grąžą (viršpelnį), taip pažeisdama vartotojų teisę už elektros energijos tiekimo paslaugą mokėti būtinosiomis sąnaudomis pagrįstą kainą.

ESO nepagrįstai gautas viršpelnis jau grąžinamas vartotojams – VERT šia suma sumažino bendrovės skirstymo veiklos pajamų lygį 2020 metams.

Kadangi ESO bendradarbiavo ir sudarė reikiamas sąlygas patikrinimui atlikti, nuspręsta skirti baudą, sudarančią 0,015 proc. nuo įmonės 2019 metų metinių pajamų. Pagal Energetikos įstatymą, VERT turi teisę ūkio subjektui už reguliuojamos veiklos sąlygų pažeidimą skirti baudą iki 10 proc., skaičiuojant nuo energetikos įmonės metinių pajamų.

ESO savo ruožtu teigia, kad, jos nuomone, tarybos nustatyti pažeidimai iš esmės buvo susiję su elektros energijos persiuntimo nutraukimų kvalifikavimu (konkrečių priežasčių priskyrimu), tačiau neturėjo įtakos vartotojų aprūpinimui elektros energija.

Neplaninis ESO veiklos patikrinimas pradėtas 2018 metų balandį, jis buvo ne kartą pratęstas. Tyrimo išvadas VERT paskelbė pernai rugsėjį. ESO tuomet pranešė nesutinkanti su sprendimu.

Tuo metu tarybą tąkart skelbė, kad atsižvelgdama į atlikto patikrinimo rezultatus, numato tobulinti elektros energijos tiekimo paslaugų kokybę reglamentuojančių teisės aktų nuostatas, siekiant sukurti šių duomenų kontrolės ir stebėsenos sistemą.

ESO akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše, bendrovę valdo valstybės kontroliuojamas holdingas „Ignitis grupė“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)