Pasak ESO atstovų, jau sėkmingai atliktos reikiamos metrologinės ir integracinės patikros bei baigtos diegti, testuoti ir derinti bazinės informacinės sistemos, reikalingos skaitiklių ir jų duomenų valdymui. Dabar ESO nuodugniai vertins galutinį skaitiklių „produktą“, kaip jis veikia realiomis sąlygomis – teisingai ir saugiai į sistemas perduotus duomenis bei teisingą suvartotos ir/ar pagamintos energijos skaičiavimą.

Užtikrinamas aukščiausių kibernetinės saugos reikalavimų ir standartų įgyvendinimas, kad apskaitos prietaisų perduodami duomenys tinkamai ir saugiai pasiekia sistemas. Kibernetinių atakų prieš Lietuvą akivaizdoje siekiama įsitikinti, kad tiekėjo pristatyti skaitikliai atitinka visus iškeltus aukščiausius reikalavimus, pabrėžiama ESO pranešime.

Primenama, kad išmanieji elektros energijos skaitikliai yra sertifikuoti ir įtraukti į Lietuvos metrologijos inspekcijos registrą. Vidinėje ESO laboratorijoje atlikti integraciniai skaitiklių ir informacinių sistemų, skirtų duomenų surinkimui ir valdymui, testavimai. Lygiagrečiai vyko metrologinė atrankinė patikra, skirta papildomai įsitikinti, jog skaitikliai suvartotą elektros energiją apskaičiuoja patikimai. Ji buvo atliekama sertifikuotoje ir nepriklausomoje laboratorijoje.

Į Lietuvą atvyko pirmieji išmanūs elektros skaitikliai

Išmanieji skaitikliai suteiks galimybę energijos apskaitą vykdyti tik nuotoliniu būdu, o gyventojams nebereikės patiems nurašinėti ir deklaruoti elektros skaitiklių rodmenų. Jie taps neatsiejama visos Lietuvos elektros tinklo dalimi, leisiančia lengvai ir suprantamai matyti savo suvartojimo duomenis, analizuoti ir keisti vartojimo įpročius. Skaitikliai nuotoliniu būdu saugiai perduos suvartojimo duomenis ir informaciją apie technologinius tinklo parametrus, o ESO galės greičiau ir tiksliau nustatyti bei šalinti gedimus, efektyvinti tinklo veiklą.

Gyventojams, kurie per metus naudoja daugiau nei 1 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) elektros, bei visiems verslo klientams, iš senųjų į išmanius bus pakeisti apie 1,2 mln. skaitiklių. Diegimo darbai pradėti įgyvendinti, o pabaigti planuojama iki 2026 m. Suvartojantiems mažiau skaitikliai bus keičiami pasibaigus jų metrologinės patikros terminui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją