Pareigūnams kilo įtarimų, kad Rusijos valstybinė energetikos sferos milžinė nustatė nesąžiningas kainas, pažeidžiančias Sąjungoje galiojančias prekybos taisykles.

Tokią informaciją trečiadienį pateikia Vokietijos laikraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung". Leidinys cituoja ES vidaus dokumentus. Briuselis savo komentarų šiuo klausimu nepateikė, nurodo „EUbusiness".

Pernai balandį Europos Komisija apkaltino „Gazprom" pažeidus Sąjungos prekybos bendrojoje rinkoje nuostatas. Beje, šis nesutarimas apsunkina ir taip įtemptus ES bei Rusijos tarpusavio santykius, pašlijusius po Maskvos intervencijų Ukrainoje bei Sirijoje.

EK kaltina "Gazprom" trukdant konkurencijai Vidurio ir Rytų Europos dujų rinkose, kur bendrovė laikoma viena dominuojančių energijos tiekėjų.

Europos pareigūnų teigimu, „Gazprom" pažeidė bendrosios rinkos nuostatas, uždraudusi perparduoti savo tiektas dujas kitoms ES valstybėms narėms, - tai leido Rusijos energetikos milžinei taikyti nesąžiningas kainas.

Pati „Gazprom" kaltinimus neigia, tačiau Briuselis dar 2012-aisiais pradėjo tyrimą dėl bendrovės taikomų praktikų. Tyrimas atliekamas tokiose šalyse kaip Lietuva, Estija, Latvija, Čekija, Vengrija, Slovakija ir Lenkija.

Vokiečių leidinys nurodo, kad dabar Briuselis kruopščiai peržiūrai iš visų susijusių įmonių reikalauja visos galimos informacijos apie sudarytas sutartis.

Tiesa, tikrinamos bus tik ilgiau kaip metus galiojančios sutartys, pagal kurias šalys gaudavo daugiau kaip 40 proc. suvartojamos energijos.

Taip pat į tyrėjų akiratį patenka ir dujotiekio „Nordstream 2" projektas. Be to, Briuselis sieks nuo pat pradžių dalyvauti derybose dėl dujų tiekimo tarp ES ir Sąjungai nepriklausančių šalių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)