Europiečiai pažadėjo amerikiečiams ieškoti būdų įsileisti daugiau JAV automobilių ir SGD, jei JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) atsisakys grasinimų įvesti importo tarifus plienui ir aliuminiui iš Europos.

Situaciją antradienį Briuselyje aptarė ES šalių prekybos ministrai. Lietuvai susitikime atstovavęs užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius sako, kad idėja dėl dujų importo galėtų būti naudinga Lietuvai.

„Kuo diskusija apsiribos, iki galo nežinome, bet esame suinteresuoti, kad Europa turėtų kuo daugiau tiekėjų, nes kuo daugiau tiekėjų – tuo didesnė konkurencija ir tuo geresnės kainos“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė A. Zananavičius.

Diplomato teigimu, konkretūs būdai, kaip paskatinti amerikietiškų dujų importą, dar nėra detaliai svarstomi.

„Matyt, yra mechanizmai, kaip derėtis dėl ilgalaikių sutarčių, informacijos pasikeitimas. Jeigu bus identifikuojamos reguliavimo kliūtys, bus ieškoma būdų kaip jas panaikinti“, – kalbėjo A. Zananavičius.

Jo duomenimis, Lietuva šiuo metu yra penkta didžiausia JAV SGD importuotoja Europoje po Ispanijos, Portugalijos, Italijos ir Jungtinės Karalystės.

Be didesnio automobilių ir dujų importo, europiečiai taip pat pasiūlė amerikiečiams užmegzti glaudesnį bendradarbiavimą tarp reguliuotojų ir padėti reformuoti Pasaulio prekybos organizaciją.

Europos Komisijos pareigūnai pripažįsta abejojantys, ar ES pasiūlymai įtikins D. Trumpą atsisakyti tarifų plienui ir aliuminiui. Jei jie bus įvesti, ES žada apmokestinti kai kurias JAV prekes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)