Dujų suvartojimo mažinimas padeda užpildyti rezervus, užtikrinti didesnį energijos tiekimą ir „išlaikyti žemesnes kainas“, pareiškė deryboms pirmininkavusi Švedijos energetikos ministrė Ebba Busch.

Praėjusią vasarą ES šalys įsipareigojo sumažinti suvartojimą bent 15 proc., palyginti su pastarųjų penkerių metų vidurkiu, po to, kai Rusija drastiškai sumažino eksportą į bloką.

Taupymo planas, kuris pastaraisiais mėnesiais buvo viršytas ir vidutiniškai visoje ES paklausa sumažėjo daugiau nei 19 proc., baigia galioti kovo gale.

Atnaujintame susitarime taip pat numatyta nuostata, kad, jei kiltų tiekimo saugumo krizė, savanoriškas suvartojimo mažinimo tikslas taptų privalomas.

Praėjusiais metais gamtinių dujų kainos smarkiai išaugo dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Piko metu didmeninės dujų kainos viršijo 300 eurų už MWh. Šiuo metu ES etaloniniame prekybos centre dujomis prekiaujama už maždaug 45 eurus.

Kainos pastebimai sumažėjo po to, kai dujų trūkumo pavyko išvengti pakeitus rusišką kurą importu iš kitų šalių ir sumažinus paklausą.

Tolesnis dujų taupymas taip pat turėtų padėti iki lapkričio mėnesio užpildyti dujų saugyklas iki 90 proc., teigė Europos Komisija, siūlydama susitarimo pratęsimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją