„Atsinaujinanti energija ir drąsi šios energijos plėtra daro mus mažiau priklausomus nuo iškastinio kuro importo ir todėl yra problemos sprendimas“, - trečiadienį prieš ministrų susitikimą Liuksemburge sakė Vokietijos aplinkos ministrė Svenja Schulze.

"Mes nenorime, kad kas nors pasinaudotų šia situacija ir pakenktų mūsų dideliam įsipareigojimui pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių ir sumažinti mūsų ekonomikos dekarbonizavimą. Kaip tik priešingai", - sakė Ispanijos aplinkos ministrė Teresa Ribera.

Energijos, ypač dujų, kainos sparčiai kyla nuo metų pradžios. Vartotojai jau jaučia padarinius gaudami didesnes sąskaitas už elektrą ir šildymą.

Kai kurios ES valstybės narės, pavyzdžiui, Lenkija ir Vengrija, dėl šios tendencijos, be kitų veiksnių, kaltina augančią anglies dioksido (CO2) kainą prekyboje taršos leidimais.

„Priežastis, kodėl kainos kyla, iš dalies yra Europos Komisijos kaltė“, - atskirame posėdyje Slovėnijoje sakė Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

Pagal ES prekybos taršos leidimais sistemą elektros energijos tiekėjai turi mokėti už šiltnamio efektą sukeliančių dujų, tokių kaip CO2, išmetimą. ES planuoja išplėsti šią sistemą įtraukiant pastatus bei kelių transportą. Taip jau yra, pavyzdžiui, Vokietijoje.