Svečių vizito tikslas – drauge su Lietuvos specialistais sukurti gerųjų praktikų vadovą renovacijai ES skatinti bei papildomoms lėšoms pritraukti.

Lėšų pastatų atnaujinimui pritraukimas Lietuvai – itin svarbi tema, siekiant atitikti ES mums keliamus aplinkai draugiškos valstybės reikalavimus.

Iki 2022-ųjų Lietuvoje siekiama renovuoti 3500 daugiabučių, tai mūsų šaliai kainuos 1347,3 mln. Eur.

ES investiciniuose fonduose daugiabučių atnaujinimui Lietuvai numatyta 280,9 mln. Eur.

Esame sutaupę ir 67,2 mln. Eur. į JESSICA programą sugrįžusių lėšų, 11,6 mln. Eur investuos komerciniai bankai. Tačiau susumavus visus turimus daugiabučių atnaujinimui skirtus pinigus, akivaizdu, kad per artimiausius kelerius metus Lietuvai teks pritraukti dar apie milijardą eurų investicijų.

Ekspertų iš Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Kroatijos, Slovėnijos bei Švedijos susitikimą Lietuvoje organizuojanti finansų įstaiga UAB „Viešųjų investicijų plėtros agentūra“ (VIPA) dalyvauja septynių ES valstybių gerųjų patirčių dalijimosi projekte „BUILD2LC“ ir Lietuvos pasiekimus pastatų atnaujinimo srityje kaip sektinus pavyzdžius pristato kitose valstybėse.

Mūsų šalies sėkmės istorijas VIPA pristatys ir Vilniuje vyksiančiame renginyje.

Jau dešimtmetį Lietuvoje vykstanti pastatų renovacija itin įsibėgėjo 2014-aisiais, kai į šį procesą įtrauktos savivaldybės bei imtos teikti iki 40 proc. siekiančios subsidijos.

Lietuva užsienio kolegoms taip pat gali pasigirti pastatų renovacijai puikiai pritaikyta teisine baze, sukurtais patraukliais finansiniais įrankiais, užtikrinama aukšta renovacijos kokybe, pirmus žingsnius žengiančia kvartalų renovacija ir kitais energijos taupymą mūsų šalyje kasmet vis labiau skatinančiais pasiekimais.

Renginio metu taip pat bus aptartos teisinės kliūtys, šiandien vis dar stabdančios daugiabučių bei viešųjų pastatų modernizavimo procesą Lietuvoje.

VIPA ekspertas Justinas Bučys kaip pagrindines problemas įvardija poreikį plėtoti Energijos Taupymo Paslaugų Teikimo teisinį reglamentavimą, keisti nuostatas dėl asmens duomenų tvarkymo reglamentavimo, tobulinti piniginių srautų keitimo vertybiniais popieriais reglamentavimą, inicijuoti savivaldybių galimybių skolintis energijos efektyvumo priemonėms pakeitimus ne tik Lietuvos, bet ir ES lygiu.

Ekspertai lankysis ne tik Vilniuje – po sostinėje vyksiančios konferencijos svečiai vyks įvertinti daugiabučių renovacijos Jonavoje – šis rajonas pasirinktas kaip pavyzdinis.

Konferencija „Inovatyvaus, anglies dioksido kiekį mažinančio, pastatų atnaujinimo skatinimas, geroji praktika ir iššūkiai, kuriant naujas finansines priemones ES regionuose“ yra atvira visuomenei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)