„Pradėsime žvalgybos ir gręžimo darbus kuo greičiau 2020 metais, kai tik suteiksime licencijas teritorijoms“, – sostinėje Ankaroje sakė R. T. Erdoganas.

Jis pridūrė, kad Turkijos seisminės žvalgybos laivas „Oruc Reis“ jau artimiausiu metu pradės darbus.
Ankara supykdė kaimynines Viduržemio jūros šalis, nes lapkritį pasirašė susitarimą su Libijos Tripolio Vyriausybe, kuriuo pareiškė pretenzijas į didelę dalį Viduržemio jūros.

Graikija savo ruožtu tvirtina, kad Turkijos ir Libijos susitarimas nepaiso Kretos salos. Turkija taip pat įsiutino Kiprą, kai pradėjo žvalgyti naftos ir dujų telkinius netoli padalintos Kipro salos pakrančių.
R. T. Erdogano teigimu, „nuo šiol teisiškai neįmanoma“ vykdyti žvalgybos ir gręžimo darbų ar tiesti dujotiekį be Libijos ar Turkijos leidimo.

Anksčiau šį mėnesį, nepaisant aršaus Turkijos pasipriešinimo, Graikija, Kipras ir Izraelis pasirašė sutartį dėl „EastMed“ dujotiekio tiesimo ir dujų tiekimo Europai.

Turkija ir Libija lapkritį taip pat pasirašė saugumo sutartį, po kurios pasirašymo turkų pajėgos buvo dislokuotos Šiaurės Afrikos šalyje.

Turkija remia Jungtinių Tautų (JT) pripažįstamą premjero Fayezo al-Sarrajo Vyriausybę. Tuo tarpu Egiptas ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) remia Libijos generolą Khalifa Haftarą, pradėjusį puolimą prieš Tripolį.