„Tokiu būdu „EPSO-G“ tęsia strategijos iki 2030 metų įgyvendinimą plečiant Lietuvos energetinę nepriklausomybę stiprinančios įmonių grupės veiklą ir nereguliuojamų veiklų spektrą“, – rašoma „EPSO-G“ pranešime.

Vienintelis „EPSO-G“ akcininkas – Energetikos ministerija – pritarė „EPSO-G“ valdybos siūlymui įsigyti iš „Litgrid“ 39,6 proc. „TSO Holding“ akcijų tuomet, kai „Litgrid“ 37,6 proc. akcijų išpirks iš kitų „TSO Holding“ akcininkų – Suomijos ir Danijos energijos perdavimo operatorių „Fingrid“ ir „Energinet“. Šiuo metu „Litgrid“ valdo 2 proc. dydžio „TSO Holding“ akcijų paketą.

Planuojama, kad „Litgrid“ akcijas iš „Fingrid“ bei „Energinet“ įsigis už maždaug 135 mln. Norvegijos kronų (maždaug 13 mln. eurų). Tiksli sandorių suma eurais priklausys nuo Norvegijos kronos ir euro kurso sandorių sudarymo dienomis.

„EPSO-G“, kaip patronuojantis akcininkas, pavedė „Litgrid“ atlikti įsigijimą ir tuomet visas įgytas ir anksčiau turėtas „TSO Holding“ akcijas parduoti „EPSO-G“ už maždaug 14 mln. eurų. Užbaigus sandorius, „EPSO-G“ valdys 39,6 proc. „TSO Holding“ akcijų paketą. Likusią „TSO Holding“ akcijų dalį valdo Norvegijos ir Švedijos elektros energijos perdavimo operatoriai „Statnett“ (32,2 proc.) ir „Svenska Kraftnat“ (28,2 proc.).

„TSO Holding“ yra Norvegijoje įsikūrusios bendrovės „Nord Pool Holding“ mažasis akcininkas, valdantis 34 proc. akcijų. „Nord Pool Holding“ 100 proc. valdo elektros energijos biržą „Nord Pool”. Likusį 66 proc. „Nord Pool Holding“ akcijų paketą valdo Europos vertybinių popierių biržų grupė „Euronext Nordics Holding”.

„Nord Pool“ elektros energijos biržos paslaugas teikia Centrinėje ir Vakarų Europoje, Jungtinėje Karalystėje, Šiaurės ir Baltijos šalyse. Birža vykdo elektros energijos prekybą bei teikia kliringo ir atsiskaitymų paslaugas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją