NLEA ir jai priklausančių įmonių ekspertų komentarai apie svarbiausius pastarojo meto įvykius ir artimiausio laikotarpio prognozes pateikiami ketvirtadienį paskelbtoje elektros energijos ir gamtinių dujų rinkų apžvalgoje.

Tarp svarbiausių praėjusių metų įvykių NLEA pasitelkti ekspertai mini remiant Europos Sąjungai pasiektą Baltijos šalių ir Lenkijos susitarimą dėl Lietuvos, Latvijos bei Estijos elektros energijos perdavimo sistemų prijungimo prie kontinentinės Europos elektros energijos tinklų per Lenkiją iki 2025 m. Europos elektros perdavimo sistemos operatorių organizacija ENTSO-E artimiausiu metu turi pateikti techninių reikalavimų sąrašą, kuriuos turės įgyvendinti Baltijos šalių operatoriai siekdami sėkmingos šio projekto baigties. Vis realesnė atrodo vizija, kad tapsime visateisiais Europos energetikos sistemos nariais, taip užbaigiant neleistinai ilgai užtrukusią Baltijos šalių energetinę izoliaciją.

Tuo metu gamtinių dujų srityje, pasak ekspertų, naujų galimybių atvers tarpvalstybinė Lietuvos ir Lenkijos gamtinių dujų jungtis GIPL. Baltijos šalių ir Suomijos vartotojams ji užtikrins didesnį gamtinių dujų tiekimo šaltinių ir kainos pasirinkimą. Šiemet projekto užsakovai ketina pasirašyti rangos darbų sutartis. Ilgus metus Baltijos šalims, Suomijai ir Lenkijai kainas diktavę gamtinių dujų tiekėjai iš Rusijos privalės tapti dar konkurencingesni (anksčiau juos drastiškai mažinti kainas privertė Klaipėdoje veikti pradėjęs suskystintų gamtinių dujų terminalas), jei norės išlikti šių šalių rinkose kaip vieni iš tiekėjų.

Šie bei kiti planuojami infrastruktūros pokyčiai (pavyzdžiui, išmaniųjų skaitiklių diegimas) sudarys prielaidas energetikos įmonėms greičiau įgyvendinti technines inovacijas, taip pat padės pasiruošti elektros energijos rinkos liberalizavimui. Lietuva šiuo metu yra dereguliavusi tik komercinių elektros energijos vartotojų rinką ir patenka tarp nedaugelio valstybių, kuriose buitiniams vartotojams elektros energijos kainas vis dar nustato reguliuotojas. Tokio kainų reguliavimo artimiausios Lietuvos kaimynės – Latvija bei Estija – atsisakė jau prieš kelerius metus.

Pokyčiai artimiausiu metu laukia ne tik pačių energetikos įmonių ar energiją iš jų perkančių juridinių klientų, bet ir kiekvieno, kuris energiją vartoja namuose. Didėjant konkurencijai, neabejotinai, bus kuriama daugiau ir įvairesnių su energija susijusių paslaugų, o vartotojams tai reiškia geresnius pasiūlymus bei kokybiškesnį aptarnavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)