Ekspertai pripažįsta, kad politikų neapsisprendimas Lietuvai tikrai ne į naudą.

Vietoj žadėtos naujos energetikos strategijos Seimui teikdama tik mokslininkų išvadas, kaip Lietuvai būtų naudingiausia apsirūpinti elektros energija, Vyriausybė demonstruoja paprasčiausią nenorą veikti. Taip ekspertai vertina keliskart išsakytus ir vis skirtingai suprastus premjero pareiškimus, kad Visagino AE projektą reikia atpiginti, o sava elektra Lietuva bandys apsirūpinti iš įvairiausių gamybos šaltinių. Šiandien jis vėl pakartojo tą pačią poziciją.

„Po ekspertų specialistų atliktos studijos mes pasisakome, kad šitas projektas yra per brangus Lietuvai, nes jeigu jis būtų įgyvendintas, tai jo pagaminta energija būtų brangesnė negu kaina elektros energijos rinkoje“, – kalbėjo Algirdas Butkevičius.

Išvadas Seimui padėję rengti mokslininkai sako, kad surasti aukso vidurį tarp būtinybės užsitikrinti energetikos nepriklausomybę ir ekonominės naudos bei referendume išreikštos visuomenės nuomonės prieš naują jėgainę, yra sunku.

„Iš vienos pusės, tokia gryna ekonomika, deja, nerodo prioriteto ar kad [projektas] labai konkurencingas būtų. Iš kitos pusės, įvairios grėsmės – ir technologijos, ir gamtinės, ir geopolitinės. Vertinant šiuo požiūriu, naujos atominės elektrinės projektas pakyla į viršų ir atsistoja į vieną gretą su kitais“, – mano VDU Energetinio saugumo tyrimų centro vadovas prof. Juozas Augutis.

Kiti ekspertai griežtesni. Jų nuomone, stumdami į šoną jau pradėtą projektą politikai ne tik gadina šalies įvaizdį, bet ir atveria galimybes atominės energetikos nišoje įsitvirtinti galbūt nesaugias elektrines statantiems kaimynams.

„Tai jau nebejuokinga. Mes prarandame laiką. Mes patiriam reputacijos žalą. O laiko kaina – labai grėsmingi dalykai. Kadangi projektai Kaliningrade ir Baltarusijoje yra įgyvendinami. Tuo metu mūsų politikai važiuoja, žiūri, kaip vyksta statybos, ir sako: gal mes prisijunkim.

Tai dabar scenarijai yra du – arba mes pastatom savo atominę ir turime subalansuotą ilgalaikį energijos generavimą pas save, ar mes dar kartą visam amžiui tiesiogine prasme liksime priklausomi nuo Rusijos. Štai kur atves mūsų politikų trypčiojimas ir savo kailio gelbėjimas vardan reitingų“, – įsitikinęs energetikos ekspertas Romas Švedas.

Ekspertai ragina politikus greičiau susitarti ir pasirašyti memorandumą dėl energetikos reikalų tęstinumo. Pasak premjero, nacionalinė energetikos strategija bus parengta tik rudenį. Tuomet planuojama pasirašyti ir politinių partijų susitarimą.