„Pagrindinė žinutė, kad rinka gan ramiai žiūri į ateinantį šildymo sezoną dėl apsirūpinimo biokuro žaliava“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė LEA duomenų analizės centro duomenų analitikas Antanas Budraitis.

Jo pateiktas Valstybinės miškų tarnybos duomenimis, Lietuvos biokuro pasiūla siekia 6,1 mln. m3 (4,3 mln. m3 iš miškų, 1,8 mln. m3 iš kitų šaltinių), tuo metu metinis poreikis energijos gamybai, įtraukus ir VKJ – 4,5 mln. m3.

„Matome, kad kol kas šito kiekio mums sekančiam šildymo sezonui pakanka“, – pažymėjo A. Budraitis.

Jo teigimu, atsidarius VKJ biokuro poreikis išaugs apie 0,5 mln. m3. Ekspertais aiškino, kad dėl to biokuro turės būti išgauta daugiau.

LEA direktorius Virginijus Poderys teigė, kad didmeninės biokuro kainos pernai aukščiausiai pakilo rugsėjį – iki 48,9 Eur/MWh, šildymo sezono metu mažėjo ir balandį siekė 23,1 Eur/MWh. Jis prognozavo, jog 2019–2021 m. kainų (apie 10–13 Eur/MWh) vis tik šiemet jos nepasieks bei šio šildymo sezono pradžioje laikysis apie 28–30,5 Eur/MWh.

Anot V. Poderio, tą lems planuojamas VKJ startas, dideli baldų pramonės poreikiai.

Tuo metu balandį, skaičiavo LEA, mažmeninių šilumos kainų vidurkis siekė 6,5 ct/kWh ir buvo 3,3 ct/kWh mažesnė nei spalį, be to, buvo mažiausia tarp Baltijo šalių.

A. Budraitis savo ruožtu pažymėjo, kad Vilniuje šilumos kaina didės, nes patenkinti sostinės šilumos poreikį reikėtų daugiau biokuro, tiekiamo iš vietovių, kuriose žaliava ruošiama ir kitiems miestams.
„Dėl to skaičiuojama, kad Vilniaus regione biokuro kaina turėtų padidėti apie 3 Eur/MWh“, – teigė LEA ekspertas.

Baltpool“ ekspertas Vaidotas Jonutis yra sakęs, kad VKJ galėtų sudaryti apie 20 proc., o piko metu – iki 30 proc. viso Lietuvoje suvartojamo biokuro kiekio.

Planuojama, kad VKJ biokuro jėgainė pradės veikti kito šildymo sezono metu. Kovo pabaigoje bloke atlikti karštieji įrenginių bandymai, kuriais ruošiamasi šilumos ir elektros gamybai.

Jėgainėje bus pagaminama apie 40 proc. Vilniui centralizuotai tiekiamos šilumos ir apie 0,4 TWh elektros energijos. Visiškai įgyvendinus komplekso projektą, jėgainės bendra elektros galia sudarys 93 MW, o šiluminė galia – 239 MW. VKJ energija nuo 2021 m. kovo mėn. gaminama iš komunalinių atliekų.