Šiuo metu skubos tvarka Seime svarstomi Energetikos ministerijos pasiūlyti pakeitimai, kaip palengvinti vartotojams energijos kainų šoką. Dalis siūlymų susiję su elektros tiekėjų pasirinkimu.
Pusmečiui turėtų būti pratęsiamas terminas, iki kada buitiniai elektros vartotojai turi pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Tai reikštų, kad tiekėjo nepasirinkę gyventojai visuomeniniu elektros tiekimu galėtų naudotis ne iki šių metų pabaigos, bet iki 2022 m. liepos 1 d.

Taip pat numatyta, kad nepriklausomi tiekėjai turės teisę pasiūlyti vartotojams nuo kitų metų pradžios prasidėsiantį sutarčių vykdymą automatiškai atidėti iki 2022 m. liepos 1 d. – tokiu atveju nereiktų papildomo vartotojo sutikimo ir taip būtų išvengta papildomos administracinės naštos. Vartotojai, kurie nenorės, kad būtų atidėtas jų sutarčių vykdymas, turės apie tai informuoti nepriklausomą tiekėją, informavo ministerija.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius laidoje „Piniginiai reikalai“ teigė, kad šios priemonės gali šiek tiek padėti amortizuoti kainų šoką. Vis dėlto, įtakos kainoms biržoje tai tikrai neturės, tad būti garantuotam, kad atėjus metui pasirinkti tiekėją kaina bus palankesnė, negalima. R. Pocius pataria, kad ir pusmečiui atidėjus pasirinkimą gali būti neverta laukti visą šį laikotarpį ir radus palankesnį planą pasirinkti tiekėją dar pavasarį.

Renatas Pocius

„Kol kas antrojo etapo vartotojai, kurie turi pasirinkti iki šių metų pabaigos, pakankamai vangiai renkasi tiekėją. Pasirinkę yra tik 36 proc. vartotojų. Praktiškai kol kas 0,5 mln. vartotojų nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo. Šio atidėjimo pagrindinis akcentas ir yra tai, kad eitų išvengti kainų šoko nuo sausio pirmos dienos, kurie nebūtų pasirinkę tiekėjo, nes pagal šiandien dienai galiojančias teisės aktų nuostatas, tie vartotojai, kurie nebūtų pasirinkę elektros energijos tiekėjo, jiems būtų taikoma biržos kaina, kuri būtų padidinta 25 proc. Iš tikrųjų tai būtų didžiulis kainų šuolis vartotojams, kai energijos skirstymo operatorius, kaip garantinis tiekėjas, pateiktų tokias sąskaitas. Tam kad išvengtume kainų šoko tų vartotojų atžvilgiu, kurie nebūtų pasirinkę tiekėjo, tam yra atidėjimai. (…) Pačios biržos kainos šis klausimas nespręs. Reikėtų suprasti paprastai, liberalizavimas nieko bendro neturi su rinkos kaina arba biržos kaina. Čia yra procesas, kuris įgalina vartotojus aktyviai dalyvauti energijos rinkoje, šiai dienai toks sutapimas, kad liberalizavimo etapas sutapo su kainų šoku, kuris yra biržose.

Kas bus biržose yra labai sudėtinga pasakyti. Jeigu bus taip, kad biržose kainos pradės mažėti, pavyzdžiui po Naujųjų metų, tai tikrai tie vartotojai, kuriems bus atkeliamas šis terminas, neturėtų laukti liepos 1 dienos. Nes akivaizdu, kad nepriklausomi tiekėjai galės pasiūlyti palankesnius pasiūlymus, tada tie vartotojai gali sudaryti sutartis nuo vasario, kovo pirmos dienos ar kitos datos, tikrai nereikėtų laukti to pusės metų laikotarpio“, – komentavo jis.

Reikės lyginti visuomeninio tiekimo kainą su tiekėjų siūlymais

Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga laidoje teigė, kad šiuo metu žmonės labiau linkę laukti nei nutraukti sutartis.

„Reikia aiškumo, kokia bus visuomeninio tiekimo kaina pirmą pusmetį, sunku vertinti, ar tai ką vartotojai dabar turi yra gerai, ar tai ką siūlome gerai, lyginant su tuo, kokia bus visuomeninio tiekimo kaina. Manome, kad sulėtės iki to taško, kai bus paskelbtos kainos ir tada galės aiškiai pasilyginti, ką daryti“, – teigė M. Giga ir pridūrė, kad kol kas tokių klientų, kurie jau pasirašė sutartis keisti tiekėją nuo sausio pirmos dienos, bet dabar persigalvojo ir atsisako – vienetai.

Martynas Giga

„Nemaža dalis vartotojų kaip ir pasirašė sutartis, bet tiekimas dar neprasidėjęs, tad dar ir mums jokių įsipareigojimų neturi. Vis dar perka iš visuomeninio tiekėjo, matyt, kada paaiškės visuomeninio tiekimo kaina pirmą pusmetį, tada vartotojai darys sprendimą – ar nutraukti, ar atidėti, ar kitur pereiti. Šiai dienai, sustojimas visur, tiek pasirenkant tiekėją, ar sprendžiant ką daryti toliau“, – teigė pašnekovas.

Ignitis“ Privačių klientų tarnybos vadovas Andrius Kavaliauskas kalbėjo, kad paskelbus apie būsimą antrojo liberalizavimo etapo nukėlimą, sumažėjo sutarčių pasirašymų ir vartotojų skambučių.

„Tai rodo, kad vartotojai ir būsimi klientai trumpam sustojo suprasti, kas čia vyksta. Ką čia dabar daryti ir kaip elgtis. Šioks toks sulėtėjimas įvyko, tikimės, kad vėl pavyks grįžti į tą tempą, kurį turėjome prieš tai, jau tada kai žinosime naująją visuomeninio tiekimo kainą.

Klientams vertinant šitą situaciją yra svarbūs mažiausiai trys dalykai. Pirma, tie, kurie anksčiau fiksavo kainą. Turime nemažai klientų, kuriems, tikėtina, ta kaina bus mažesnė nuo sausio pirmos dienos nei visuomeninio tiekimo kaina ir jiems pasiūlysime likt ir neiti į visuomeninį tiekimą, nes jiems tai bus finansiškai naudingiau.

Antras dalykas, visuomeninio tiekimo pusė metų, kurie atsiranda papildomai, yra laikinas dalykas. Liberalizavimas vis tiek ateis ir ta pabaiga to antro etapo bus. Tiems klientams, kuriems naudingiau finansiškai pabūti visuomeniniame tiekime, tą ir rekomenduosime.

Trečias dalykas, visi suka galvas, ką daryti dabar, ar laukti, ar fiksuoti tą kainą ir pasirinkti, tai net nežiūrint į tai, kad tos kainos šiuo metu yra ganėtinai aukštos, mūsų rekomendacija visada yra fiksuoti kainą, dėl to, kad mes nežinome, kas bus ateityje. Ateityje kainos gali dar tikrai kilti, tuo tarpu kol bus neįsigaliojusių klientų sudaryta sutartis, o jei įsigalios tik nuo liepos pirmos dienos, tai tie klientai bus laisvi, kaip ir iki dabar yra laisvi, nutraukti tą sutartį ir pasirašyti geresnėmis sąlygomis, jei tokios sąlygos bus. Tai išvada šių trijų punktų ta, kad geriau būti apsidraudus nei laukti ir tikėtis kilimo ar augimo“, – sakė A. Kavaliauskas ir nurodė, kad dar šiais metais sutartis sudarė žmonės spėjo užfiksuoti daug palankesnę kainą.

Andrius Kavaliauskas

„Delfi“ primena, kad šiandien visą gyventojų mokamą kainą už elektros energiją nustato valstybė. Pradėjus konkuruoti tiekėjams, elektros energijos kaina priklausys nuo kelių veiksnių: maždaug pusę kainos ir toliau reguliuos valstybė (tų paslaugų, kurias ir toliau užtikrins ji), kitą pusę – elektros tiekėjų konkurencija ir kaina biržoje. Taigi, kaip aiškinama pasirinkitetiekeja.lt puslapyje, elektros energijos kaina skirsis įvairių tiekėjų pasiūlymuose, bus nulemta jų tarpusavio konkurencijos bei kitų išorinių veiksnių.

„Visuomeninės kainos viršutinė riba bus pagrindinė kaina, pagal kurią vartotojai lygins tiekėjų pateiktus siūlymus, bent ateinančių metų pirmame pusmetyje. Jei kalbant apie vartotojus, taip šita kaina kol kas nėra žinoma. Ją vėliausiai taryba turi patvirtinti šio mėnesio pabaigoje, vėliau atitinkamai šita kaina bus diferencijuojama pagal įvarius planus, bet kokiu atveju tiekėjai šiai dienai turi informaciją, kuri reikalinga jų strategijai dėliotis. Nes taryba jau patvirtinusi prognozuojamąją rinkos kainą pirmam pusmečiui, tiek visuomeninio tiekimo kainos viršutinę ribą. Kitaip tariant, tos dedamosios, kurios konkurencingos rinkoje, jos jau žinomos tiekėjams ir tiekėjai gali savo planus ir siūlymus pagal tai dėliotis, tik galutinis tarifas dar nesudėliotas, nes visos dedamosios nėra nustatytos. Vartotojams, renkantis pirmąjį pusmetį kelią, kuriuo judėti, kurie nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo, matyt reikės lygintis mūsų nustatyto VERT visuomeninio tiekimo kainą, su tuo ką siūlo nepriklausomi tiekėjai.

Gali būti ir tokių pasiūlymų, kurie bus geri ir neverta atidėti pasirinkimo. Jeigu atsitiktų, kad rinkose pradėtų ženkliai mažėti elektros energijos kainos ir tiekėjai galėtų pasiūlyti mažesnes kainas vartotojams, dėl kurių atidedamas šis procesas, tai be abejo vartotojai neturėtų laukti, nes jie galėtų finansiškai išlošti, nes jau galėtų turėti mažesnį tarifą“, – aiškino R. Pocius.

Skaičiuoklę galima rasti čia.

Siūlo atidžiai nagrinėti sutartis

VERT pirmininkas R. Pocius komentuodamas vartotojų, kurie jau pasirinko tiekėją, situaciją pabrėžė, kad galimybė persitarti su tiekėju bus ne visiems. Atidėti sutarties įsigaliojimą turės tie, kurių sutartis dar neįsigaliojo, o tiekimas turėjo prasidėti nuo sausio pirmos dienos.

Be to, net ir tokiais atvejais verta peržiūrėti sutartis.

„Terminuotoje sutartyje numatytos sąlygos ir nutraukimo sąlygos, kokios yra. Ypatingai turbūt reikėtų vartotojams pasirašant tokio pobūdžio sutartis pasiskaityti įdėmiai šią sutarčių dalį, nes gali būti labai aktualu, jei tiekėjai taiko tam tikras nuolaidas. Kai kurie tam tikrą laikotarpį taiko mažesnę kainą, arba sąskaitų apmokėjimas, ar dar kažkas kitas. Atitinkamai anksčiau laiko nutraukus sutartis, gali būti tokia situacija, kad reikės grąžinti tas nuolaidas, kurios buvo pritaikytos. Šioje vietoje reikėtų rimtai pasidomėti vartotojams prieš sudarant fiksuotą sutartį.

Jei neterminuota sutartis, tai paprastai būtent šių sutarčių atveju vartotojas be didelių kažkokių tai vertinimų gali nutraukti sutartį prieš dvi savaites informavus nepriklausomą tiekėją, be jokių mokesčių, be jokių baudų ir t.t.

Antras dalykas, kaip minėjau prieš tai, jei terminuota sutartis, ten gali atsirasti įvairių baudų ar sutarties nutraukimo sąlygų, dėl to vartotojui reikėtų atitinkamai apsispręsti, ar jis nori fiksuoti kainą, ar ne. Mes paprastai sakome, kad vartotojas, kuris labiau aktyvus, ypatingai kai atsiras išmanioji apskaita, tokiems vartotojams palankiausia turėti nefiksuoto tarifo sutartį, tada pats vartotojas matydamas valandines kainas gali apsispręsti, kada vartoja elektros energiją, kada ji pigiausia. (…) Tie, kurie pakankamai nedaug suvartoja elektros energijos arba tie, kuriems yra stabilu žinoti savo biudžetą elektros energijos, kiek aš mokėsiu, nenori sukti galvos, užfiksuoja du metus ir žino, kad už elektros energiją mokėsiu penkiasdešimt eurų nepaisant, ar kainos šaus į viršų ar nukris, pastoviai biudžete reikės numatyt tokia pinigų sumą ir tiek.

Siūlymai, kurie susiję su liberalizavimo antrojo etapo atkėlimo procesu taikomi ne visiems vartotojams. Tie vartotojai, kurie anksčiau pasirašė sutartis, kurios jau šiandien galioja, ta nuostata nebus galiojanti ir jie negalės grįžti į visuomeninį tiekimą. Čia taikoma tų vartotojų atveju, kurių sutartys nuo sausio pirmos įsigaliotų, tokiu atveju tiekėjas gali numatyti, inicijuoti sutarties atidėjimą susitaręs su vartotoju, tada tiekimo dalis iki liepos pirmos gali būti atidėta. Mes manome, kad tiekėjai bus lankstūs ir esant vartotojo pageidavimui, kalbėsis su vartotojais ir priims abiem pusėms naudingą sprendimą“, – komentavo R. Pocius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)