Energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, jog dedamos visos pastangos tam, kad žmonės pasirašytų sutartis iki birželio 18 dienos. Jis tikisi, kad nereikės papildomų sprendimų.

„Kai bus 18-a diena, matysime, kokia yra situacija, atitinkamai priiminėsime ir sprendimus. Vyriausybė tam ir yra Vyriausybė, kad priimtų tokius sprendimus, kokių reikia gyventojams. Bet aš tikiuosi, kad to nereikės“, – trečiadienį žurnalistams sakė D. Kreivys.

Daugiau kaip ketvirtis milijono buitinių vartotojų per artimiausias kelias dienas turi apsispręsti dėl nepriklausomo elektros tiekėjo, antraip paklius į vadinamąjį garantinį tiekimą. Jo kaina, sprendžiant bent jau iš dabartinių birželio kainų elektros biržoje, liepą bus dar didesnė.

„Atsižvelgiant į tai, kad dar 268 tūkst. buitinių vartotojų nesudarė sutarties su pasirinktu nepriklausomu tiekėju, bet koks papildomas laikas būtų naudingas, kad kuo mažiau gyventojų patektų į garantinį tiekimą“, – „Delfi“ sakė „Ignitis“ pasiūlymų klientams vadovas Deividas Rinkevičius.

Anot jo, bendrovė daro viską, kas priklauso nuo jos galimybių.

„Pavyzdžiui, nusprendėme ilgiau laukti pasirašytų sutarčių. Jei klientas sudarys sutartį iki birželio 18 dienos, bet pasirašytą dokumentą gausime vėliau, – tiekimo pradžią automatiškai perkelsime į rugpjūčio 1 dieną.

Tokiu būdu kliento sudaryta sutartis nenutrūks ir nereikės sudarinėti naujos, su naujomis, galimai didesnėmis, kainomis“, – sako „Ignitis“ atstovas.

Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad įmonė šiuo metu negali daryti esminių išlygų dėl termino, nes jį esą reguliuoja „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

„Kol kas oficiali galutinė data gyventojams pasirinkti nepriklausomą tiekėją yra birželio 18 dieną, norint, kad klientas būtų prijungtas nuo artimiausios datos, tai yra, liepos 1 dienos.

Jeigu ESO leis prijungti klientus nuo artimiausios datos net ir pateikus prašymą vėliau, mes tikrai suteiksime tokią galimybę savo klientams“, – komentuoja M. Kavaliauskas.

„Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis sako, kad bet koks lankstumas terminų atžvilgiu – reguliuotojo prerogatyva.

„Pažeistume nustatytą tvarką. Lankstumas gali atsirasti iš reguliuotojo. Kitaip tariant, datos „uždarymas“ yra ne tiekėjo sprendimas“, – apie kalbėjo V. Juraitis.

VERT diagrama pagal ESO pateiktus birželio 13 d. duomenis

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) savo ruožtu komentuoja, kad vartotojui teisės aktuose nustatyta pareiga raštu įspėti esamą tiekėją apie sutarties nutraukimą ne vėliau kaip prieš dvi savaites iki sutarties nutraukimo dienos.

„Vartotojui pavėlavus iki birželio 18 dienos pasirašyti naują sutartį, tiekimo sutartis su pasirinktu nepriklausomu elektros tiekėju negalės įsigalioti nuo liepos 1 dienos.

Laikotarpiui, kol nebus pasirašyta sutartis su nepriklausomu elektros tiekėju (NET), vartotojas pateks į garantinį tiekimą. Sutartį pasirašius su NET, ji įsigalios po dviejų savaičių nuo sutarties pasirašymo“, – paaiškina reguliuotojas.

Pasitikslinus, iki kada būtina pasirinkti nepriklausomą tiekėją, VERT sakė, kad paskutinė diena yra penktadienis, birželio 17-oji. ESO komentuoja, kad tai yra birželio 18 diena. „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“ leidžia suprasti, kad taip pat paskutine diena laiko šeštadienį, birželio 18-ąją.

Antrajam rinkos liberalizavimo etapui priklauso buitiniai vartotojai, per metus sunaudojantys po 1-5 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) elektros. Jie gali rinktis iš šių tiekėjų: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „ Enefit“, „Perlas Energija“, „Birštono elektra“, „EGTO energija“, Kauno termofikacijos elektrinė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją