Dujos buitiniams vartotojams, kaip skelbta anksčiau, turėtų atpigti 15-22 proc., arba 8 centais už kubą.

„Buitiniams vartotojams, kurie yra prisijungę prie vidutinės įtampos tinklų, (elektros – BNS) kaina mažėtų 10,3 proc. Vartotojams, kurie yra prisijungę prie žemos įtampos tinklų, mažėtų 7,8 proc.“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį pristatydama VERT metinę ataskaitą sakė tarybos pirmininkė Inga Žilienė.

Balandį Seimo komisijos posėdyje I. Žilienė vertino, kad elektra galėtų pigti 8,5-11,3 proc.

Pasak VERT pirmininkės, kainą, viena vertus, mažina tarybos jau patvirtinta mažesnė prognozuojama elektros rinkos kaina, bet, kita vertus, didina auganti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kaina, kurią taryba tvirtins ketvirtadienį.

„Įtakos turi dvi dedamosios: tai yra VIAP kainos padidėjimas puse euro cento už kilovatvalandę (be PVM – BNS), tai yra įsipareigojimai mokėti atsinaujinančios energijos gamintojams per skatinimo tarifo. Ir taip pat yra mažinanti dedamoji, tai yra atliepimas į biržos kainas ir mažėjimas 1,5 už kilovatvalandę (be PVM – BNS)“, – sakė I. Žilienė.

Jos pateikta dujų kainų prognozė nesikeičia: nuo liepos dujos buitiniams vartotojams turėtų atpigti 15-22 proc. arba po 8 centus už kubinį metrą abiem vartotojų grupėms.

„Buitiniams vartotojams, naudojantiems gamtines dujas viryklėms, pokytis būtų 15 proc., ir antrai grupei, kuri naudoja dujas šildymui, mažėtų 22 proc.“, – sakė I. Žilienė.

Nauji tarifai turėtų būti patvirtinti iki gegužės pabaigos.

Elektra buitiniams vartotojams nuo šio sausio pabrango vidutiniškai 14,7 proc., o dujos pigo apie 17,9 proc.

Šiuo metu visuomeninės elektros kainos viršutinė riba žemos įtampos tinklams yra 14,309 cento už kWh (su PVM), o vidutinės įtampos – 10,831 cento už kWh. Naujausiais skaičiavimais, jos abi mažėtų po 1,119 cento. Šiuo metu populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas yra 14,9 cento už kWh (su PVM).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)