Šių metų liepos mėnuo Lietuvoje buvo vidutiniškai 2 laipsniais vėsesnis nei pernai, o elektros energijos poreikis šalyje buvo 1 proc. mažesnis. Latvijoje ir Estijoje elektros poreikis buvo atitinkamai 3 ir 4,2 proc. mažesnis palyginti su 2018 m. liepa.

Vis dėlto vidutinė elektros kaina visose Baltijos šalyse buvo labai panaši: Latvijoje ji siekė 48,95 EUR/MWh, o Estijoje – 48,92 EUR/MWh. Latvijoje per metus elektros energija vidutiniškai atpigo 10,3 proc., o Estijoje – 9,5 proc. Per mėnesį elektros energija pabrango visose Baltijos šalyse – Latvijoje pabrango mažiausiai (9,6 proc.), o Estijoje brango labiausiai – 12,6 proc.

„Baltijos šalių elektros energijos rinka pulsuoja panašiu ritmu, o štai Švedijos ketvirtojoje kainų zonoje vėl fiksuojami dideli svyravimai – 34,8 proc. vidutinės elektros kainos šuolis palyginti su tuo pačiu metu pernai. Elektros energijos kainų skirtumas tarp Lietuvos ir Švedijos liepą siekė 11,6 EUR/MWh. Tikėtina, jog tokį didelį skirtumą lėmė vis dar mažesnė nei įprastai Estijos elektros energijos gamyba – palyginti su birželiu, ji dar smuktelėjo 2,8 proc.“, – sako „Lietuvos energijos tiekimo“ Verslo sprendimų departamento vadovas Martynas Boratinskas.

Mažesnės elektros energijos gamybos apimtys Estijoje, greičiausiai, turės įtakos elektros kainai Baltijos šalyse ir rugpjūčio mėnesį. Kainoms įtakos taip pat turės mažesni nei instaliuoti elektros jungčių pralaidumai su Latvija ir Kaliningradu. Kaliningrade visą rugpjūčio mėnesį bus vykdomas planuotas tinklų remontas, dėl ko 600 MW galios jungties pralaidumai bus ribojami nuo 0 MW iki 500 MW. 1350 MW galios jungties su Latvija pralaidumas bus apribotas iki 850 – 1150 MW.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)