Biržos Lietuvos kainų zonoje kovo 16-22 dienomis elektra pigo iki 21,9 euro už megavatvalandę. Toks pat 9 proc. kainos kritimas fiksuotas ir Latvijoje ir Estijoje, kur elektra kainavo tiek pat, kiek ir Lietuvoje. „Nord Pool“ sistemos kaina smuko 12 proc. iki 8,1 euro už MWh.

„Pastaruoju metu mažėjant elektros paklausai ir pingant kitiems energijos ištekliams, tai yra naftai ir dujoms, praėjusios savaitės vidutinė didmeninė elektros kaina buvo mažiausia nuo „Nord Pool“ biržos veiklos pradžios 2002 metais“, – pranešime sako „Litgrid“ Strategijos departamento vadovas Liutauras Varanavičius.

Lietuva „Nord Pool Spot“ narė yra nuo 2012 metų.

Praėjusią savaitę Lietuvoje vietinės gamybos mastas mažėjo 14 proc. ir užtikrino 38 proc. šalies elektros suvartojimo (88 GWh generacija ir 231 GWh suvartojimas).

Vėjo elektrinės pagamino 34 proc., šiluminės elektrinės – 13 proc., hidroelektrinės – 22 proc., o kitos elektrinės – 25 proc. visos šalyje sugeneruotos elektros. Per savaitę augo tik šiluminių elektrinių gamyba (13 proc.), tuo metu vėjo ir hidroelektrinės gamino, atitinkamai, 28 proc. ir 25 proc. mažiau.

Nepriklausoma elektros tiekėja „Elektrum Lietuva“ teigia, kad praėjusią savaitę dėl koronaviruso protrūkio pastebėtas elektros vartojimo sumažėjimas, o mažesnis nei įprastai jis gali išlikti ir ateinančias kelias savaites.

„Be to, mažesnė elektros energijos paklausa visoje Europoje turėjo įtakos degalų rinkos nuosmukiui, kur didžiausias kainų kritimas buvo pastebėtas anglies rinkoje. Tuo tarpu didesnis kritulių kiekis lėmė visą laiką aukštą hidro balansą Šiaurės šalyse, o tai taip pat buvo reikšmingas elektros kainų mažėjimo faktorius“, – pranešime teigia bendrovės svarbių klientų vadovas Karolis Bagdonas.

„Elektrum Lietuvos“ teigimu, praėjusią savaitę elektros suvartojimas Baltijos šalyse krito 3 proc. ir siekė 534 GWh, o bendra elektros gamyba krito 6 proc. iki 323 GWh. Gamybos augimas fiksuotas tik Latvijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)