Ekonomistas prof. Linas Čekanavičius kaip blogiausią scenarijų matytų, jei energetikos kainos ilgą laiką išliktų itin aukštos.

„Atrodo, kad didžiausią impulsą duoda energetikos kainų augimas. Blogiausias scenarijus, jeigu OPEC šalys susitartų dėl aukštų kainų palaikymo ir dėl papildomo tiekimo. Jos išlaikytų bent jau per žiemą aukštas, tai gali duoti blogą impulsą. Bet yra šalių, nepriklausančių karteliui. Pavyzdžiui, Europoje turime Norvegiją, kuri gali tiekti dujas, ir lygtai žadėjo padidinti tiekimą, reaguodama į tai, kad buvo sumažintas tiekimas iš Rusijos pusės. Tai yra atsvaros veiksnys, jei padarys tai, ką pažadėjo“, – laidoje kalbėjo profesorius.

Paklausta, iš kokių tendencijų Lietuvoje gali būti daugiau pesimizmo, „Creditinfo Lietuva“ verslo plėtros ir strategijos vadovė Jekaterina Rojaka vienareikšmiškai atsako, kad šildymo sezonas.

„Būstas buvo lyderiaujanti kategorija pagal augančias kainas, per 16 proc. Tai žiemą prisidėtų ir atimtų papildomų pinigų iš gyventojų. Belieka tik palinkėti švelnios žiemos, kuri būtų palankesnė ir statyboms, ir mūsų visų gyventojų kišenėms“, – sako ekonomistė.

Jekterina Rojaka

Pašnekovė mato ir ne vieną veiksnį, nulemsiantį krizę.

„Krizės nesusideda iš vieno veiksnio, tuo pačiu momentu ateina keli veiksniai. Dabar išgyvename nedidelę energetinę krizę, kadangi dabar vyksta ekonomikos atsistatymas po pandemijos. Tuo pačiu specifinės klimatinės sąlygos šiemet, dėl ko rezervuaruose buvo mažiau sukaupta energetinių išteklių.

Atitinkamai mes turime viso pasaulio rinką, ta pati finansinė pusė – finansų rinkos ir spekuliacijos, kurios irgi prisideda prie šių žaidimų. Tai papildomas veiksnys, kuris tam tikru momentu gali iškelti krizę į kitokį lygį. Tačiau nekalbame apie ilgalaikę krizę, o apie tam tikrą augimą, o po to nusileidimą. Tokie amerikietiški kalneliai, kurių neišvengsime“, – laidoje pažymi J. Rojaka.

Visą laidą „Iš esmės“ galėsite stebėti nuo 19.15 val. Delfi TV eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)