„Labai sunku suprasti, kodėl reikia subsidijuoti, kai dujų kaina yra tiek nukritusi“, – „Delfi“ sako SEB ekonomistas T. Povilauskas.

Anksčiau paskelbtame įraše jis primena, kad gamtinių dujų kaina Nyderlandų TTF prekybos taške siekia 24 eurus už megavatvalandę, pristatymui gruodį – 43 eurus už MWh, o tai kur kas mažiau, negu prieš metus.

„Atrodė, kad nuo liepos 1 dienos gamtinių dujų kaina buitiniams vartotojams mažės, kartu padėdama vartotojų prekių ir paslaugų infliacijai mažėti ir Lietuvoje.

Bet Energetikos ministerija teigia, kad gamtinių dujų kaina ne tik, kad nemažės (arba jei mažės – minimaliai), tačiau dar reikia 45 mln. eurų be PVM iš biudžeto kad ta kaina nedidėtų“, – socialiniame tinkle stebisi T. Povilauskas.

Pasak jo, jeigu pagrindinė priežastis kompensuoti yra tai, kad norint apsidrausti nuo nepalankių svyravimų, buvo sudaryti atitinkami apsidraudimo sandoriai (hedge), tą valdžia ir turėtų „drąsiai pasakyti“.

Ekonomisto teigimu, kompensacijos yra iš valstybės biudžeto (iš tų, kurie dujų net nevartoja), o tai viešas reikalas.
Tadas Povilauskas

„Norisi, kad valdžios atstovai tokiose situacijose nebandytų viešai nutylėti detalių, o aiškintų savo sprendimų, kurie daug kainuoja, priežastis. Nes jos gal ir pateisinamos bei logiškos“, – socialiniame tinkle rašo SEB ekonomistas T. Povilauskas.

Ekonomistas Marius Dubnikovas taip pat socialinėje erdvėje kelia klausimų dėl dujų kainos, prieš tai pabrėžęs, kad rinkoje ji ypač atpigo.

„Geros naujienos - dujos pigesnės nei prieš dešimt metų, net tada, kai rusai šoko viliotinius prieš Krymo okupaciją, jos kainavo brangiau“, – rašo M. Dubnikovas.

Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas sako, kad kalbant apie kainas Lietuvos vartotojams, kyla klausimų.

„Šioje situacijoje kyla kiti įdomūs klausimai, kuriuos sunku atsakyti. Kažkas priėmė sprendimą fiksuoti LT (Lietuvoje) dujų kainą labai aukštai ir dabar nuo to kenčiame. Taip pat ryškėja, kas yra liberali elektros rinka ir ne tokia dujų rinka“, – diskusijoje internete sako analitikas.

Jis priduria, kad kai elektros kaina rinkoje žema ir gali atsispindėti vartotojams, o su dujų kaina kažkas galimai praras „keliasdešimt milijonų blogai prognozavęs kainos pokytį (ir tai yra viešas interesas, nes pinigai eina iš biudžeto)“, – sako M. Dubnikovas.

Ministras: apsidraudimo sandoriai būtini

Energetikos ministerija, po šią savaitę priimto Vyriausybės sprendimo tęsti kompensacijas dujoms, pranešime teigė, kad kad 63 centų už kubinį metrą (su PVM) kompensacija „užtikrins, kad gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams antrąjį pusmetį nedidės“, tačiau nedetalizavo, kodėl būtų didėjusios.

„Prognozuojami gamtinių dujų tarifai, palyginti su taikomais tarifais, didėja daugiau kaip 40 procentų tik gamtinių dujų tiekėjo UAB „Ignitis“, – rašoma pranešime.

Energetikos ministras Dainius Kreivys Vyriausybės posėdyje teigė, kad dujų kainą sudaro įvairios dedamosios, o padėtis pasaulyje nestabili.

„Turime VERT atliktus skaičiavimus, kiek suprantu, jie remiasi labai konkrečiomis dedamosiomis, tai yra, dujų įsigijimo kaina. Dujų įsigijimas gali būti ir dabar, ir anksčiau. Noriu atkreipti dėmesį, kad esant nestabiliai situacijai dalis dujų yra įsigyta apsidraudimo sandoriais“, – sakė D. Kreivys.
Dainius Kreivys

Jis leido suprasti, kad dujos įsigytos didesne kaina, apsidraudimo sandoriais, „nes niekada negali žinoti, kokia bus situacija“.

„Matome, kokie dalykai vyksta Baltijos jūroje su infrastruktūra (...). Todėl apsidraudimo sandoriai būtini, reguliatorius juos įskaičiavęs į saugumo dedamąją, į kainą, taip pat įdėta išdujinimo, transportavimo ir saugojimo saugyklose kaina. Dėl mano minėtų rizikų dujų kaina dar vis reikalaus papildomos kompensacijos“, – kalbėjo D. Kreivys.

Premjerė Ingrida Šimonytė pažymi, kad siekiama išlaikyti dujų kainas vartotojams ties dabartiniu lygiu.

„Jeigu elektros rinkoje kainos nukrito tiek, kad kompensacija iš esmės nebereikalinga (…), su dujomis situacija yra tokia, kad jos nėra nukritusios žemiau tos kainos, kurią dabar moka vartotojas. Kas siūloma daryti: kad kainos išlieka tame pačiame lygyje“, – sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės posėdžiui pateiktuose dokumentuose nėra plačiau paaiškinta, kodėl, jei nebūtų pritaikytos kompensacijos, vartotojams augtų dujų kaina.

Bendrovė: turime visiškai suvaldytą situaciją

„Ignitis“ penktadienį komentavo „Delfi“, kad gamtinės dujos visada įsigyjamos konkurencingiausia kaina, kuri didžiąja dalimi priklauso nuo įsigijimo momento ir tuo metu esančios situacijos rinkoje.

„Bendrovė stengėsi apsaugoti buitinius vartotojus nuo galimo dar didesnio kainų šoko, kuris buvo praėjusiais metais“, – teigia „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Todėl, pasak jos, dar praėjusių metų pabaigoje, vadovaudamasi įstatymu, numatančiu galimybę fiksuoti gamtinių dujų įsigijimo kainą buitiniams vartotojams, bendrovė, suderinusi su reguliuotoju, užfiksavo dalies buitiniams vartotojams reikalingo gamtinių dujų kiekio kainą.

„Rinkos tendencijos ir analitikų vertinimai, dėl laukiančios dar sunkesnės šių metų žiemos, tuo metu rodė, kad jeigu nebūtų atliktas kainos fiksavimas, o kaina rinkoje išaugtų, būtų nepakakę net kompensacijoms skirto biudžeto. O dabar turime visiškai suvaldytą situaciją, kai pirmojo pusmečio lėšų sutaupymai yra pakankami net ir antrajam metų pusmečiui“, – sakoma „Ignitis“ komentare.

T. Povilauskas „Delfi“ komentavo, kad norėtųsi daugiau aiškumo. Pasak jo, skirtumas tarp nustatytos vartotojams ir faktinės dujų pirkimo kainos jau atrodo padengtas.

„Suprantu, kad tas skirtumas jau buvo padengtas iš biudžeto – tiek ir šių metų pirmą pusmetį, ir ankstesniais metais. Tad tų nepadengtų sumų iš to skirtumo kaip ir neturėjo būti. Tai tada klausimas: gal čia atsiranda iš tų apsidraudimo sandorių? Istoriškai – 2020, 2021, 2022 metais – nepamenu, kad būtų draudžiamasi“, – svarsto T. Povilauskas.

„Nėra blogai hedge'inti (čia: draustis – red.), bet mano mintis ta: kadangi naudojama 50 mln. eurų kompensacijų ir kainos net nemažėja, tai yra vieši, valstybės pinigai, tai šita informacija neturi būti privati ar slepiama“, – sako T. Povilauskas.

Jis pabrėžia, kad tokios reikšmės sprendimai nėra priimami vieno ar kito specialisto, „treiderio“, tai yra politiniai sprendimai: „Dėl to ir norisi viešumo (…). Nes anksčiau nelabai norėdavo hedge'intis, kadangi paskui yra labai sunku paaiškinti tokius dalykus“, – kalbėjo jis.

Dujų kaina Nyderlandų TTF prekybos taške:

Ekonomistas: tai yra visų gyventojų pinigai

Pasak T. Povilausko, draustis nuo kainų svyravimo valdant rizikas yra normali verslo praktika. Jis trumpai detalizavo apsidraudimo sandorį: „jeigu kaina biržoje mažesnė negu sutarta kaina, tu moki šį skirtumą kitai sutarties šaliai, jeigu kaina biržoje didesnė, tu gauni tą skirtumą iš kitos sutarties šalies“.

„Jeigu pavyksta apsidraudimo sandoris, viskas gerai – grąža yra akcininko, jei kažkas nepavyksta, – akcininko nuostolis, tai šiuo atveju nuostolį dengia ne tai, kad gamtinių dujų vartotojai, dengiame visi gyventojai“, – poreikį viešumui argumentuoja ekonomistas.

Dabartinė dujų kaina mažiausiai jų naudojantiems (maisto ruošimui) vartotojams yra 1,40 euro už kubinį metrą su kompensacija (ir kartu 56 centai mėnesio mokestis). Antrajai vartotojų grupei (besišildantiems būstą) kaina yra 0,92 euro už kubą su kompensacija ir 3,99 euro mėnesio mokestis.

Remiantis paskelbtais dokumentais, nuo liepos mėn. maisto ruošimui naudojantiems dujas vartotojams kaina išliktų tokia pati (1,40 euro už kubą), šildantiems namus sumažėtų centu iki 91 cento, o daugiausiai suvartojantiesiems – taip pat sumažėtų centu iki 87 centų už kubinį metrą. Tai yra kainos jau pritaikius kompensaciją.

Tačiau energetikos ministras užsiminė apie galimybę, jog kainos vartotojams bus dar mažesnės. VERT sakė „Delfi“, kad galutinius tarifus turėtų patvirtinti kitos savaitės posėdyje.

Čia T. Povilausko įrašas socialiniame tinkle:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)