Tai yra viena iš būtinų sąlygų siekiant gauti licenciją uždaryti saugyklą.

„Komisijos nuomone, (...) nei įprastomis veiklos sąlygomis, nei įvykus bendruosiuose duomenyse aprašyto pobūdžio ir masto avarijoms, kitos valstybės narės ar trečiosios šalies vanduo, dirvožemis ar oras neturėtų būti užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, kad tai darytų reikšmingą poveikį sveikatai“, – nurodoma EK išvadoje.

Saugyklos griovimas ir radioaktyviųjų atliekų išėmimas vyks gavus Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) licenciją ir įrengus visą būtiną infrastruktūrą.

Likviduojant saugyklą, iš jos teritorijos į Ignalinos AE pagrindinę aikštelę bus išvežtos visos radioaktyvios atliekos bei radionuklidais užterštos statybinės konstrukcijos ir gruntas, sutvarkyta teritorija. Numatoma, kad tai bus padaryta iki 2023 metų pabaigos.

Saugykla – trijų metrų gylyje esantis 200 kubinių metrų tūrio gelžbetonio rūsys – įrengta Širvintų rajone, Bartkuškio miške, apie 7 km į šiaurės vakarus nuo Maišiagalos miestelio ir apie 30 km nuo Vilniaus.

Joje 1963-1989 metais kauptos neišrūšiuotos panaudotos radioaktyviosios atliekos iš pramonės įmonių, medicinos ir mokslo įstaigų bei karinių dalinių – iš viso apie 114 kubinių metrų atliekų. 1989 metais saugykla uždaryta ir užkonservuota.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)